lördag 16 februari 2013

Vi saknar gränslös kollektivtrafik

Dagens Nyheter gör i sin Stockholmsdel en bra genomgång av vad det kan kosta att åka kollektivt i länen kring Mälaren. Det är väldigt olika taxor inom länen, men framförallt om man ska ta sig över länsgränsen. Allt för ofta är det dessutom onödigt krångligt för resenären som måste köpa tilläggskort. Det här är frågor som enkelt hade kunnat lösas genom nya regioner. Eller ja, enkelt hade det kanske inte varit då heller, men det hade varit enklare att sätta sig vid samma sammanträdesbord och det hade funnits ett gemensamt direktvalt organ som hade haft det yttersta beslutsansvaret.

Nu måste varje kollektivtrafikmyndighet se till resenärernas bästa och sluta överenskommelser över länsgränserna.

I den bästa av världar skulle ett kort gälla för resor i hela Sverige och fungera i alla biljettsystem och laddas på ett enkelt sätt.

En viss kommunikationsminister sa en gång något som "kan vi åka till månen, så ska vi väl kunna göra en tunnel genom Hallandsåsen".

Det borde vara möjligt att ordna ett system för en gränslös kollektivtrafik. Det kan inte vara värre än att åka till månen. Behovet finns, men lösningen saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar