onsdag 6 februari 2013

Demokratins spelregler

Förra måndagen samlades gruppledarna i Katrineholm som vanligt på Gröna kulle för att diskutera och ställa frågor inför veckans kommunstyrelsemöte. Det brukar vara informativa möten och en respektfull ton i samtalet, även om vi inte alltid tycker olika. Vi inser ju, i alla fall de flesta av oss, att det är nödtvunget att vi har olika åsikter och uppfattningar, annars skulle vi tillhöra ett och samma parti i en enpartikommun. Att vi tycker olika och företräder olika väljare är en förutsättning i en demokrati.

Vid januarimötet bröts dock denna tradition. Sverigedemokraternas lokale ledare i Katrineholm Lars Gunlev avbröt flera gånger Joha Frondelius, när han hade ordet, och Gunlev rättade sig inte efter Göran Dahlströms tillsägelse. Det blev ohållbart att fortsätta ett möte, där en av deltagarna markant struntade i demokratins grundläggande spelregler.

Lars Gunlev ombads därför lämna sammanträdesrummet om han inte lät den som hade ordet tala till punkt och vänta på sin tur.

Nu har Lars Gunlev skrivit brev till kommunen om detta och enligt Katrineholms-Kuriren berättat att han vill ta "time out" från gruppledarträffarna.

Jag är inte förvånad. Vi som förvånade satt kvar i rummet, jag, Lotta Back, Joha Frondelius, Göran Dahlström och Lars Härnström, trodde nog att Gunlev direkt skulle göra press av detta och vår uppfattning var, och är, att den som inte kan respektera demokratins grundläggande spelregler inte kan hävda några rättigheter att medverka. Svårare än så är det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar