torsdag 29 november 2012

Godkände Stora Djulö-avtal

Katrineholms-Kuriren skriver i dag om att en enig kommunstyrelse godkände Stadshotellet som ny entreprenör på Stora Djulö.

Det är sant, för det fanns inget annat godtagbart alternativ och kommunen måste ha en ny entreprenör att driva restaurang och caféverksamheten där.

Herrgården Stora Djulö är en pärla i Katrineholm. En pärla måste användas för att lysa.

Däremot fanns det ett och annat att säga om avtalet. Det hade varit önskvärt om det åtminstone hade givit täckning för de rörliga kostnaderna, exempelvis vatten, el och värme. Nu ligger dessa kostnader på kommunen att betala.

Men, som sagt, avtalet behövdes. Nu är det bara att hoppas att det kan bli en god affär.

Sverigedemokrater passerar revy

Landets revymakare har under den senaste 14-dagarsperioden fått mycket stoff till sina revyer. Nästan varje dag har riksdagens SD-riksdagsledamöter utmärkt sig på något sätt. Har de inte blivit avsatta som talespersoner, så har de tagit time-out eller nu senast, helt hederligt avgått.

Intressant att notera är att de som ska efterträda företrädarna också har en diger meritlista. Partiets tilltänkte ekonomiskpolitiska talesman har flera konkurser bakom sig och den riksdagsledamot som är i tur att gå in i riksdagen är dömd för förtal.

Samtidigt så känner sig SD-anhängarna förföljda av media.

Någonstans går inte ekvationen ihop. Rimligen borde det inte uppskattas att ett partis företrädare har ett skamfilat förflutet. Men här handlar det tydligen om att SD:s företrädare mäts med andra måttstockar än andra politiker mäts med.

Ska jag ändå hitta något positivt i detta, så måste det vara att revymakarna har fått tunga saker att arbeta med.

onsdag 28 november 2012

Integritet och integration

Katrineholms kommun och polisen har slutit ett avtal om vad man ska samarbeta om. Vi beslutade om detta avtal vid kommunstyrelsens sammanträde i dag.

Avtalet innehåller mycket som är bra, men ett par saker som är konstiga. Den ena handlar om integration. När något ska omsättas i praktiken, så brukar det heta att det sker genom ett åtagande. Polisen och kommunen lovar i ett åtagande att svara för "information till invånare med utländsk bakgrund" respektive "information och utbildning till invånare med utländsk bakgrund".

Det är jättekonstigt att det bara är de med utländsk bakgrund som har detta behov för att integreras?

En annan konstig punkt handlar om informationssäkerhet. Men egentligen är syftet att minimera integritetskränkningar. Som jag ser det är det en ganska stor skillnad. Informationssäkerhet det är när informationen bär iväg på ett sätt som ingen tänkt. Integritetskränkningar, det är när information bär iväg på ett sätt som är tänkt, men där den som skickade ut det inte tänkte på vilka konsekvenser informationen kunde få för den enskilde. Om man menar det ena ska man inte skriva det andra.

Det kan nog bli svårt att jobba med detta viktiga mål, för det handlar om omdöme. Det är något som man har, eller inte har.

Öppna landskap kräver handling

I förrgår konstaterade miljöstrategiska rådet i Katrineholm att öppna landskap, som exempelvis hagmarker, har den största biologiska mångfalden. Katrineholm har mycket betesmarker som än så länge sköts av levande lantbrukare och betande djur. Men om det ska förbli så, då krävs det handling.

Två dagar senare besvarar Socialmoderaterna i kommunstyrelsen en motion från Miljöpartiet om att ställa krav i upphandlingen som gör det möjligt för kommunen att köpa svenskt kött. Motivet sägs vara att så sker redan...

Det stämmer inte riktigt. Centerpartisten och riksdagsledamoten Staffan Danielsson tar upp dubbelmoralen i upphandlingen i en artikel i Svenska Dagbladet.

Precis så är det. Dubbelmoralen, att säga ett och göra ett annat, slår ut det svenska jordbruket. Här krävs handling från varenda kommun och vartenda landsting.

Öppna landskap kräver nämligen handling!

måndag 26 november 2012

Den blomstertid och advent

Vad har den blomstertid och advent gemensamt?

Ja, det kan man undra, men båda - psalmen Den blomstertid nu kommer och högtiden advent tycks osvikligt få igång debatten.

I båda fallen handlar det om skolans relation till Svenska kyrkan. Får skolelever samlas i en kyrka vid vissa tillfällen?

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström skrev om detta i en DN Debatt-artikel i går, söndag.

Svaret var nästan icke. Jo, det skulle gå bra att vistas i kyrkan om inte prästen pratade om något som berörde hans eller hennes tjänst och om det i övrigt inte förekom någon påverkan.

Det blir så konstigt alltihop. För hur kan man vara i en kyrkobyggnad utan att den ska påminna om vad den är till för?

Min uppfattning är att det har blivit en sorts beröringsskräck inför allt som har det allra minsta med religion att göra.

En kyrka är speciell. Det är en stor lokal som rymmer fler barn och vuxna än vad skolans egna lokaler kan göra och den har en egen stämning. Kyrkorummet är självklart präglat av vad det är till för och de som arbetar där vet också varför de gör det.

Kyrkan ska inte behöva skämmas över sin existens. Den behövs. Elever behöver också veta vilken betydelse den har haft och har i dagens samhälle. Däremot får det inte vara något tvång att delta för den som inte vill eller får lyssna till Den blomstertid eller till psalmerna i adventstid.

En öppen folkkyrka är öppen även för skolan och dess barn.

Bandy, bandy...


Någonstans hör jag Galenskaparna och After shaves sång "Bandy bandy" mala i bakgrunden.

I morgonens Katrineholms-Kuriren läste jag att det går bra för stadens bandylag, KVBS.

Det är förstås roligt. Lite extra roligt tycker jag att det är när det dessutom går bra för någon spelare som man känner lite grand.

Niklas Eriksson bodde under en hel del år i min trappuppgång. Han var en pigg kille som alltid hälsade glatt. Nu gör han mål i snart sagt varje match och jag är tvungen att kolla hur det går...

Hoppas att turen håller i sig!

söndag 25 november 2012

Cyklande barn tänker bättre

Läste igår en notis om en dansk studie som visade att barn som cyklade till skolan klarade hela skoldagen bättre än de barn som åkt bil eller buss.

Det är både förvånande och inte. Att motion gynnar inlärning har Bunkefloprojektet visat. Men att det även skulle spela roll under hela skoldagen att man hade tagit sig till skolan för egen maskin är intressant.

Då gäller det alltså att ha säkra skolvägar, så att det går att cykla eller gå, eller att organisera "levande skolbussar" (=gemensam, vuxenledd promenad) till skolan.

En del att tänka på, för att barnen ska tänka bättre!

fredag 23 november 2012

Gräslig hantering

Min partisyster Anita Karlsson i Källarboda, Julita, har sedan ett antal månader försökt få Katrineholms kommun att sköta den gräsplätt som möter besökarna som ska till Julitahallen i Äsköping.

Vid måndagens kommunfullmäktige var det äntligen dags för henne att få svar på sin fråga om grässkötseln.

Service- och tekniknämndens ordförande Johan Hartman (M) förklarade med all önskvärd härskarteknik att kommunen minsann hade ett 30 år gammalt avtal med affärsägaren att luta sig mot för att avstå från att klippa gräsytan.

Med detta fick Anita Karlsson låta sig nöjas, eftersom talartiden var slut.

Hur det där avtalet ser ut ska bli intressant att se. Den som ägde affären för 30 år sedan lever inte längre och hans två sönder känner inte till någon sådan affärsuppgörelse.

Den nye ägaren av Julitahallen väntar nog i första hand på att Katrineholms kommun ska dela ut miljöpriset för 2012 innan han tar sig an andra utfästelser från kommunen.

onsdag 21 november 2012

Vad kan man blogga om - och inte?

Det har varit en hel del tal om filminspelningar på sistone. Filmerna har dessutom visat personer som tagit till järnrör för att stå emot all motsägelse.

Nu kommer uppföljningen, kan man kanske säga, när bloggande folkpartistiska politiker i Gnesta får det hett om öronen.

Ett par saker kan man lära av detta. En är att politiker ska granskas. Politiker är man dygnet runt. Det går inte att ha "vid sidan av"-åsikter. Allt man säger och gör måste tåla en granskning.

Alltså måste det som sägs på en bloggsida skrivas med omdöme.

Och det går inte, som jag brukar säga, att lagstifta om omdöme. Det är en sådan sak som man har - eller saknar.

tisdag 20 november 2012

Nej till aktuella debatter

Kommunfullmäktige i Katrineholm ägnade sig inte enbart åt budget för 2013 under gårdagens sammanträde. Vi fattade dessutom beslut i andra frågor.

En av frågorna handlade om att ordna en allmänpolitisk debatt i en aktuell fråga om flera partier så önskade.

Förslaget fördes fram i en motion undertecknad av mig för Centerpartiet och av övriga gruppledare för Folkpartiet liberalerna, Miljöpartiet de gröna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Det fanns alltså ett brett politiskt stöd bakom förslaget.

Men nej. Med stöd från kommunfullmäktiges presidium valde Socialmoderaterna att avslå förslaget att vitalisera demokratin.

Knäckfrågan var ordet "allmänpolitisk" samt "partier". Allmänpolitik skulle kunna tendera att bli rikspolitik och därför låg det utanför den kommunala kompetensen.

Som om inte väldigt många anförande igår lämnade den kommunala kompetensen och svävade ut! Det är väl självklart att de frågor vi gemensamt skulle vilja ta upp skulle inrymmas inom just detta!

Den andra invändningen handlade om att i kommunfullmäktige är det representanter och inte partier som lämnar förslag. Det här blev extra märkligt, då vi under flera timmar låtit partiernas gruppledare berätta om partiernas förslag i debatten.

Så om vi hade skrivit att X antal kommunfullmäktigeledamöter skulle begära en debatt om en fråga som inryms inom den kommunala kompetensen, då skulle det ha kunnat vara möjligt med ett jakande svar?

Frågan tål att tänkas på. Det kan komma fler motioner!

måndag 19 november 2012

För Socialmoderater gäller andra regler

Dagen har ägnats åt budgetdebatt med fullmäktigeledamöterna i Katrineholm. När det var dags för inledningar, så bröt Socialdemokraternas gruppledare, tillika kommunalrådet Göran Dahlström mot den uppgjorda överenskommelsen att inledningen skulle innehålla en presentation av den egna budgeten och att ingen replikrätt gavs.

Efter tio minuter, ungefär, av de 20 som tilldelats Göran Dahlström började han recensera övriga partiers budgetar. Vi hade ingen möjlighet att försvara oss och presidiet gjorde inte någon ansats till att avbryta.

Dahlströms kollega moderaten Lars Härnström fullföljde och använde halva sin tid åt budgeten och halva åt oppositionens.

Det är tydligen så att för Socialmoderater gäller helt andra spelregler. De behöver inte hålla sig till givna överenskommelser.

Väldigt lågt, tycker jag.

Frostig budgetdag

Frosten ligger vit på taken. Det är snart dags för kommunfullmäktige i Katrineholm, där budgeten för 2013 ska tas.

Jag är beredd på en lång dag, som börjar 08.30 i Safiren, och som slutar, ja, i bästa fall tolv timmar senare. Jag tror att det blir väsentligt senare. Kanske inte för att budgetdebatten blir särskilt het denna kyliga dag, utan för att det finns ett antal heta taxefrågor innan det är dags att ta oss an de mer långsiktiga siffrorna.

Men man kan också bli överraskad. Det kan föreslås en återremiss eller något liknande som kortar debatten.

lördag 17 november 2012

Lite chatt i tidningen

I dag är jag med på bild i Katrineholms-Kuriren och svarar på två chatt-frågor.

Det var ju fler frågor som fick svar i torsdags, men de försvann ut i universum.

Det är lite olika, som jag brukar säga.

fredag 16 november 2012

Ingen lysande läsning

Lärarförbundet presenterar varje år en sammanställning av årets skolkommun. Det är en dyster läsning, om man tar på sig de sörmländska glasögonen. Endast Trosa hamnar bland den bästa skolkommunstredjedelen.

Katrineholm hamnar på plats 253 jämfört med 223 2011. Inte kanske helt oväntat mot bakgrund av de neddragningar som Socialmoderaterna har gjort på skolsidan.

Det finns lite att jobba med, med andra ord, och en del att diskutera vid måndagens budgetfullmäktige i Katrineholm.

Här finns resultaten från Sörmland.

torsdag 15 november 2012

När chatten är borta...

... dansar råttorna på bordet.

Katrineholms-Kuriren vet inte var i cyberspace som frågorna och mina svar tog vägen.

Ack ja!

Nu haver jag chattat...

Det hann inte bli så många frågor eller svar, när jag chattade på Katrineholms-Kuriren för Centerpartiets, Folkpartiets och Kristdemokraternas räkning. Tekniken var nämligen inte samarbetsvillig och ska jag vara riktigt ärlig, så tog nog mina företrädare, chattarna Ulrica Truedsson och Göran Dahlström lite av min tid.

Och mina frågor och svar försvann bara så där, ut i cyberspace. Trots att jag laddat med fingerträning (Familjen Addams) och letat fram guldvågen samt hållit tillbaka med bensinen...

Ack, ja!

Thors dag

Ja, det blev nästan som vanligt. Det blev Stadshotellet och Tomas Thor som tar över även Stora Djulö herrgårdsrörelse, enligt Katrineholms-Kurirens hemsida.

Jag hoppas att Katrineholms kommun har slutit ett bra kontrakt, men det lär väl visa sig när det kommer till kommunstyrelsen för redovisning.

onsdag 14 november 2012

En vanlig hygglig kille...?

Vem är egentligen Erik Almqvist, den Sverigedemokrat som nu får lämna några av sina uppdrag för SD enligt den presskonferens som Jimmy Åkesson höll i dag?

Jag vet inte. Under flera sammanträden med presstödsnämnden, där jag är ersättare, har jag suttit bredvid Erik Almqvist. Han har varit fullt upptagen med att via sin uppkoppling ha koll på sammanträdet och på andra saker samtidigt. Han har verkat vara en vanlig kille, som inte har sagt så mycket eller haft uppfattningar som stridit mot de beslut som ska fattas.

Nu är han en person som utsatts för medias skärseld och som inte haft något annat val än att avsäga sig sina tunga partiuppdrag.

Det är självklart en naturlig följd. Den som får så tunga uppdrag måste också ha gott omdöme.

Det talas ibland om punktnykterhet, det vill säga att under vissa punkter i livet, när man arbetar, kör bil eller är gravid - allt behöver inte ske samtidigt - då ska man vara nykter. Frågan är om det inte finns ett tredje tillstånd som kräver nykterhet och det är för den som är eller vill bli politiker.

En politiker kan inte gömma sig för granskningen. Skeletten kommer att trilla ut ur garderoben, om de bor där. Därför är det klokt att se nyktert på tillvaron så ofta som möjligt.

Inte alltid så jämställt

I Katrineholms-Kuriren har en liten debatt blossat upp om Katrineholms kommuns jämställdhetsarbete. Frågan är om ord och handling stämmer överens. Den som tände debattelden var tidningens chefredaktör Elisabet Bäck.

Hon ifrågasatte i en krönika i tidningen kommunens bildval i en annons, där tre herrar fick symbolisera kommunens framåtanda. Inte så jämställt, tyckte Bäck.

Hon har fått svar av KFV Marknadsförings VD, av kommunchef Mattias Jansson och i dag uttalar sig samhällsbyggnadsnämndens chef Lars Hågbrandt. (Svaret är inte inlagt på tidningens hemsida när jag skriver i det här.)

Alla försvarar, som de kanske ska, kommunen.

Men hallå, en viktig del i jämställdhetsarbetet är att synliggöra. Om man inte synliggör problemet, exempelvis att kommunen bara ser män, då går det inte att åtgärda.

Problemet är att detta inte är något nytt. När Katrineholms kommun, med Lars Hågbrandt som inbjudare, ordnade en näringslivdsdag i våras i samband med Katrineholmsgalan, då var det bara män på programmet.

Vad man säger och vad man gör hör ihop.

tisdag 13 november 2012

Hur laddar man för en chatt?

På torsdag ska jag chatta. Jag har chattat en gång tidigare i officiella sammanhang. Det var inte så tungt. Jag hade fingrarna vid tangenterna och så hade jag två Centerpartistiska bisittare.

På torsdag har jag det hela ansvaret att svara för den lokala Alliansens budgetalternativ i Katrineholms kommun vid den chatt som Katrineholms-Kuriren ordnar.

Det ska bli roligt, men min fundering är förstås hur jag ska ladda.

Kanske guldvågen måste dammas av?


måndag 12 november 2012

Tacka Centerpartiet för målningen

I politiken handlar det om att vilja förändra och förbättra. Det gör partierna genom att lägga förslag, driva opinion och genomföra.

I onsdags i förra veckan hade Katrineholmsbygdens kyrkofullmäktige sammanträde. Vi behandlade olika ärenden, bland annat budget för nästa år. I budgeten fanns med ommålning av sockenstugan i Flodafors. Men detta skulle först ske 2015. Alldeles för långt bort, tyckte vi i Centerpartiet, och yrkade på att det skulle tidigareläggas till 2013.

Det blev också kyrkofullmäktiges beslut.

Så för att travestera en rubrik i en gammal valtidning; "Tacka Centerpartiet för målningen".

(Rubriken i valtidningen är egentligen "Tacka Gustaf för asfalten" och det handlade om hur ortens lokalpolitiker Gustaf Carlsson ordnade asfalt till den tidigare grusvägen.)

lördag 10 november 2012

"Släktträff" med familjen Addams

I går var jag på släktträff...

Eller i alla fall nästan. Min politiska syster Ingalill från Gnesta och hennes man Lars var på musikalen Familjen Addams på Östgötateatern i Norrköping.

Det var en föreställning som jag varmt kan rekommendera. Man brukar ju tala om att det inte var en död stund, men här var det upplagt för alla morbida Ting som man kunde tänka sig.

Det var faktiskt sorgligt när det tog slut...

Vilket förstås gladde hela familjen Addams!

fredag 9 november 2012

Vem har ansvar för retoriken?

Katrineholms kommuns majoritetspolitiker behöver utökade kunskaper i retorik. Enligt en artikel i Katrineholms-Kuriren ska ordförande och vice ordförande i kommunens nämnder genomgå en utbildning i retorik.

Det är intressant, för när jag skrev en motion om att kommunen i utbildningen av nyvalda förtroendevalda så skulle en utbildning i härskartekniker ingå, då var ett av argumenten till avslaget av motionen att partierna själva skulle stå för utbildningen av sina ledamöter.

Nu gäller tydligen inte detta längre. Majoritetspolitikerna kanske inte tillhör moderpartierna Moderaterna och Socialdemokraterna?

onsdag 7 november 2012

Få yttrar sig i fullmäktige

Läser en notis om att åtta av de 65 ledamöterna i Helsingborgs fullmäktige inte yttrat sig hittills under den här mandatperioden, enligt Helsingborgs Dagblad.

En motsvarande undersökning av kommunfullmäktigeledamöternas aktivitet i talarstolen i Katrineholm skulle ge ännu mer nedslående resultat. Jag skulle helt ovetenskapligt uppskatta att ungefär hälften av ledamöterna aldrig har yttrat sig mer än när de anmäler att de är närvarande och när de röstar.

Det vore roligt, inte minst av demokratiska skäl, om fler yttrade sig i Katrineholms högsta beslutande organ.

På budgetmötet 19 november är nästa möjlighet.

Barack Obama får fortsätta

Svensk media har följt presidentvalet i USA in i minsta detalj. Bevakningen har varit så ingående att man nästan har funderat som en twittrare gjorde, "när kommer röstkortet?".

Det är klart att USA har stor betydelse för världsekonomin och för Sverige, men hur stor och avgörande hade skillnaden blivit om Obama inte fått fortsätta som president? För det är ju egentligen det som bevakningen handlar om.

Jag tycker att det är bra att Barack Obama får fortsätta. Men jag tror heller inte att världen hade gått under om det blivit Mitt Romney. Det hade varit demokrati det också.

tisdag 6 november 2012

Nu blommar det...


... nästan så här vacker är den gracila amaryllisen, som blommar på nytt. Den är i mycket gott sällskap med en bondlilja och de fyra amaryllislökarna som har visat upp knoppar. Det är nytt rekord!

Vår vårdcentral ökar

Katrineholms-Kuriren har i dag en artikel i tidningen om att Vår vårdcentral i Katrineholm får allt fler listade.

Det ser jag som en positiv utveckling och ett bevis på att vårdvalet verkligen fungerar. Samt att Vår vårdcentral måste vara bra, eftersom den får behålla sina listade.

Förhoppningsvis leder detta även till att vårdcentralerna Linden och Nävertorp blir bättre genom att de måste se över verksamheten för att behålla sina listade.

lördag 3 november 2012

Bra om fler kunde cykla

För några dagar sedan presenterade Kent Johansson sin cykelutredning. Till vardags är Kent Johansson EU-parlamentariker för Centerpartiet, så han hinner nog inte cykla så mycket när han tjänstgör, men på hemmaplan kan det finnas utrymme.

Det vore helt klart bra om fler kunde börja cykla. Det skulle stärka folkhälsan och minska användningen av bilen och därmed också minska användandet av framförallt fossila bränslen.

Om det ska till en verklig övergång, så måste cyklandet bli enkelt och säkert. Cykelbanor måste byggas ut och de oskyddade trafikanterna ska ha företräde, just därför att de är mjukare än de plåtklädda bilisterna.

Cykelutredningen har redan fått både ris och ros. Det är inget konstigt med det, de flesta utredningar möts av kritiska synpunkter. Det viktiga är att en utredning pekar ut färdvägen. I det här fallet att fler ska kunna använda sig av cykeln på ett säkert sätt.