måndag 26 november 2012

Den blomstertid och advent

Vad har den blomstertid och advent gemensamt?

Ja, det kan man undra, men båda - psalmen Den blomstertid nu kommer och högtiden advent tycks osvikligt få igång debatten.

I båda fallen handlar det om skolans relation till Svenska kyrkan. Får skolelever samlas i en kyrka vid vissa tillfällen?

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström skrev om detta i en DN Debatt-artikel i går, söndag.

Svaret var nästan icke. Jo, det skulle gå bra att vistas i kyrkan om inte prästen pratade om något som berörde hans eller hennes tjänst och om det i övrigt inte förekom någon påverkan.

Det blir så konstigt alltihop. För hur kan man vara i en kyrkobyggnad utan att den ska påminna om vad den är till för?

Min uppfattning är att det har blivit en sorts beröringsskräck inför allt som har det allra minsta med religion att göra.

En kyrka är speciell. Det är en stor lokal som rymmer fler barn och vuxna än vad skolans egna lokaler kan göra och den har en egen stämning. Kyrkorummet är självklart präglat av vad det är till för och de som arbetar där vet också varför de gör det.

Kyrkan ska inte behöva skämmas över sin existens. Den behövs. Elever behöver också veta vilken betydelse den har haft och har i dagens samhälle. Däremot får det inte vara något tvång att delta för den som inte vill eller får lyssna till Den blomstertid eller till psalmerna i adventstid.

En öppen folkkyrka är öppen även för skolan och dess barn.

1 kommentar:

  1. Kyrkan bestämmer själv vad som ska förekomma där. Det har Skolverket inte med att göra och kan inte heller påverka. Om inte detta passar får man förstås ha skolavslutningar och annat högtidligt någon annanstans. I skolan, till exempel.

    SvaraRadera