tisdag 20 november 2012

Nej till aktuella debatter

Kommunfullmäktige i Katrineholm ägnade sig inte enbart åt budget för 2013 under gårdagens sammanträde. Vi fattade dessutom beslut i andra frågor.

En av frågorna handlade om att ordna en allmänpolitisk debatt i en aktuell fråga om flera partier så önskade.

Förslaget fördes fram i en motion undertecknad av mig för Centerpartiet och av övriga gruppledare för Folkpartiet liberalerna, Miljöpartiet de gröna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Det fanns alltså ett brett politiskt stöd bakom förslaget.

Men nej. Med stöd från kommunfullmäktiges presidium valde Socialmoderaterna att avslå förslaget att vitalisera demokratin.

Knäckfrågan var ordet "allmänpolitisk" samt "partier". Allmänpolitik skulle kunna tendera att bli rikspolitik och därför låg det utanför den kommunala kompetensen.

Som om inte väldigt många anförande igår lämnade den kommunala kompetensen och svävade ut! Det är väl självklart att de frågor vi gemensamt skulle vilja ta upp skulle inrymmas inom just detta!

Den andra invändningen handlade om att i kommunfullmäktige är det representanter och inte partier som lämnar förslag. Det här blev extra märkligt, då vi under flera timmar låtit partiernas gruppledare berätta om partiernas förslag i debatten.

Så om vi hade skrivit att X antal kommunfullmäktigeledamöter skulle begära en debatt om en fråga som inryms inom den kommunala kompetensen, då skulle det ha kunnat vara möjligt med ett jakande svar?

Frågan tål att tänkas på. Det kan komma fler motioner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar