onsdag 14 november 2012

En vanlig hygglig kille...?

Vem är egentligen Erik Almqvist, den Sverigedemokrat som nu får lämna några av sina uppdrag för SD enligt den presskonferens som Jimmy Åkesson höll i dag?

Jag vet inte. Under flera sammanträden med presstödsnämnden, där jag är ersättare, har jag suttit bredvid Erik Almqvist. Han har varit fullt upptagen med att via sin uppkoppling ha koll på sammanträdet och på andra saker samtidigt. Han har verkat vara en vanlig kille, som inte har sagt så mycket eller haft uppfattningar som stridit mot de beslut som ska fattas.

Nu är han en person som utsatts för medias skärseld och som inte haft något annat val än att avsäga sig sina tunga partiuppdrag.

Det är självklart en naturlig följd. Den som får så tunga uppdrag måste också ha gott omdöme.

Det talas ibland om punktnykterhet, det vill säga att under vissa punkter i livet, när man arbetar, kör bil eller är gravid - allt behöver inte ske samtidigt - då ska man vara nykter. Frågan är om det inte finns ett tredje tillstånd som kräver nykterhet och det är för den som är eller vill bli politiker.

En politiker kan inte gömma sig för granskningen. Skeletten kommer att trilla ut ur garderoben, om de bor där. Därför är det klokt att se nyktert på tillvaron så ofta som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar