tisdag 22 mars 2011

Världsvattendagen

Hela dagen har det varit Världsvattendagen. Vatten tar vi nästan för givet i Sverige, men så är det ju inte.

På många håll i världen råder det vattenbrist. I Japan är vattensystemet förstört genom jordskalvet.

Har jag då firat Världsvattendagen? Nja. Jag har varit på LRF:s länsförbundsstämma på Amazon i Flen, där länets LRF-ledning tänkte uppmärksamma de läkemedelsrester som finns i dricksvattnet och som inte är särdeles väl dokumenterat. Här talades också om områdesskydd för vatten, som kan innebära att stora arealer inte kan eller får odlas.

Väl hemma igen hittar jag en hel bilaga i tidningen om vatten. Där står om sådant som vi inte vill ha i vattnet, exempelvis Cryptosporidium, de parasiter som slog till - och ut - Östersund, men som nu har bemästrats genom UV-reningsverket som Katrineholm lämnade över i nödens stund. Där fanns också en artikel om giftiga ämnen som vi ibland, helt tanklöst, använder för att ta bort lukt eller bakterier.

I listan av skumma ämnen hittar jag triklosan. Ämnet triklosan förtjänar egentligen ett eget inlägg. Jag väljer att citera det som jag och Gunilla Hjelm skrev för Centerkvinnorna i ett miljöprogram:

"Triclosan är en klorfenol, som kan omvandlas till dioxin. Dioxin lagras i fett och kan föras över med modersmjölken. Triclosan är effektiv som bakteriedödare. Däremot är det mycket litet som rår på triclosan. Tre olika försök, där regnbågslax placerats nedströms tre olika reningsverk (Ryaverken, Henriksdal och Gråbo), visade samtliga att fiskarna innehöll triclosan. Ämnet hade alltså passerat såväl reningsverkens rötkammare som kemisk fällning utan att brytas ned.

Triclosan kan framkalla allergier och en omfattande användning kan tänkas göra bakterier motståndskraftiga mot exempelvis antibiotika. Ämnet slår dessutom ut de flesta bakterier och gör ingen skillnad på ”onda” och ”goda”.

Triclosan finns i tandkräm, där det tillsatts för att motverka tandköttsinflammation och tandlossning. Det här är tillstånd som är aktuella under en mindre del av livet, varför en sådan tandkräm borde vara receptbelagd och säljas på apotek.
Triclosan finns i hygienprodukter som ett godkänt konserveringsmedel och som ett bakteriedödande medel och har använts i sportstrumpor, för att undvika dålig lukt.

Triclosan är bara ett exempel på hur viktigt det är med utförliga innehållsdeklarationer samt att försiktighetsprincipen tillämpas. Vi bör så långt det är möjligt veta vad vi medvetet tillför våra kroppar."

Texten håller än i dag, på Världsvattendagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar