torsdag 12 december 2013

Triclosan har inte plats i en giftfri vardag

Vi utsätts ständigt för gifter i vår vardag, vilket självklart inte är nyttigt. Målet måste därför vara att arbeta för en giftfri vardag med så lite farliga ämnen som möjligt.

Miljöminister Lena Ek (C)driver på och har i olika sammanhang uppmärksammat dessa skadliga ämnen. I veckan tog hon bland annat upp ämnet triclosan, vars användning borde förbjudas.

Triclosan är ett riktigt läskigt ämne, som jag har skrivit om tidigare här på min blogg, exempelvis 2011. Då skrev jag så här:

"Ämnet triclosan förtjänar egentligen ett eget inlägg. Jag väljer att citera det som jag och Gunilla Hjelm skrev för Centerkvinnorna i ett miljöprogram:

'Triclosan är en klorfenol, som kan omvandlas till dioxin. Dioxin lagras i fett och kan föras över med modersmjölken. Triclosan är effektiv som bakteriedödare. Däremot är det mycket litet som rår på triclosan. Tre olika försök, där regnbågslax placerats nedströms tre olika reningsverk (Ryaverken, Henriksdal och Gråbo), visade samtliga att fiskarna innehöll triclosan. Ämnet hade alltså passerat såväl reningsverkens rötkammare som kemisk fällning utan att brytas ned.

Triclosan kan framkalla allergier och en omfattande användning kan tänkas göra bakterier motståndskraftiga mot exempelvis antibiotika. Ämnet slår dessutom ut de flesta bakterier och gör ingen skillnad på ”onda” och ”goda”.

Triclosan finns i tandkräm, där det tillsatts för att motverka tandköttsinflammation och tandlossning. Det här är tillstånd som är aktuella under en mindre del av livet, varför en sådan tandkräm borde vara receptbelagd och säljas på apotek.

Triclosan finns i hygienprodukter som ett godkänt konserveringsmedel och som ett bakteriedödande medel och har använts i sportstrumpor, för att undvika dålig lukt.

Triclosan är bara ett exempel på hur viktigt det är med utförliga innehållsdeklarationer samt att försiktighetsprincipen tillämpas. Vi bör så långt det är möjligt veta vad vi medvetet tillför våra kroppar."

Så enkelt är det. Triclosan hör inte hemma i en giftfri vardag, varken i Sverige eller inom EU. Men om EU inte vill ta bort ämnet, så måste Sverige ta täten för att få bort det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar