onsdag 18 december 2013

Ingen stor standardavvikelse

Nej, årets sista kommunstyrelsesammanträde i Katrineholm bjöd inte på någon stor standardavvikelse. Det var ett högst medelmåttigt sammanträde med en dagordning som visserligen omfattade ganska många sidor, men inte så många ärenden.

Dock upptog just frågan om standardavvikelse en viss del av tiden, då kommunens verksamhetskostnader skulle jämföras med övriga kommuners kostnader. I detta hänseende var det viktigt vad som avvek från standard. Eller om man så vill, vilka faktorer som kunde bortförklaras på ett intelligent sätt.

Beslut skulle även fattas om en ombudgetering. Trots att det bara gått en månad sedan budgetfullmäktige, så behövde majoritetens budget förändras. I stort sett lika många miljoner som vi i Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna i november ville tillföra vård- och omsorgsnämnden hade nu Socialmoderaterna upptäckt behövde tillföras äldreomsorgen som en ökning av ramen. Pengarna till detta hittar majoriteten i befolkningsökningen som ger extra statsbidrag.

Men nog är det underligt vilka insikter som kan komma bara på 14 dagar! Vad kan då inte hända under ytterligare en månad innan kommunfullmäktige ska anta ombudgeteringen? Kommuninvånarna må undra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar