tisdag 17 december 2013

Majoriteten vill inte se hela Katrineholm

Nej, Katrineholm slutar tydligen vid stadsgränsen. Majoriteten i kommunfullmäktige i Katrineholm, Socialdemokrater och Moderater, vill inte se till HELA Katrineholm.

I går fanns på nytt möjligheten att ge kommunens fastighetsbolag, KFAB, i uppdrag genom ägardirektivet att se till att kommuninvånarna kan hyra lägenheter även på landsbygden.

Centerpartiet lade det förslaget som ett tilläggsyrkande, när ägardirektiven skulle beslutas.

Så här argumenterade jag för detta:

"Senast vid budgetdebatten för en månad sedan anklagade Lars Härnström mig och Centerpartiet för att vi inte följde upp våra motioner här i kommunfullmäktige. Nu har jag gjort det, och jag skulle förstås även ha gjort det utan Härnströms påpekande.

För den här frågan är viktig. Centerpartiet har lagt en motion om att det ska skrivas in i KFABs ägardirektiv att det ska finnas lägenheter att hyra även i landsbygdens tätorter. Motionen avslogs i augusti.

Men nu har vi möjligheten att rätta till det och på nytt få med i kommunens ägarstyrning, att bolaget ska ha hyreshus även på landsbygden.

Centerpartiet ser HELA Katrineholm och vi tar parti för landsbygden. Vi vill att den som önskar ska kunna bo kvar på landsbygden och den ska kunna bo i en lägenhet.

Vi är väl medvetna om att vi politiker inte kan tvinga privata bostadsbolag att bygga och hyra ut på landsbygden. Men. Vi kan ge kommunens eget bostadsbolag uppdraget, genom ägardirektiv, att se till att det finns lägenheter att hyra även i landsbygdens tätorter.

För oss i Centerpartiet är det här en viktig markering, att Katrineholms kommun inte slutar vid stadsgränsen, utan vid gränsen till Eskilstuna, Flen, Nyköping, Norrköping eller Vingåker. Kommunen och kommunledningen har ansvar för hela geografin, inte bara det som kan ses från Gröna kulle.

Det är det som vi gör nu, när vi yrkar om ett tillägg

Att Katrineholms Fastighetsaktiebolag ska ha hyreshus i landsbygdens tätorter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar