tisdag 17 december 2013

Styrsystemet saknar siffror

Det var många ärenden vid gårdagskvällens kommunfullmäktige i Katrineholm. Liksom tidigare år använde ledamöterna varenda minut av den utmätta tiden fram till 23 för att uttrycka uppfattningar i olika ämnen. Jag bidrog också, för Centerpartiets räkning, med flera inlägg. Ett av dem handlade om översynen av styrsystemet.

Här följer det i sin helhet:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare.

Jag brukar tala väl om ord. Ord ska läggas väl och användas så att de gör nytta.

Centerpartiet var skeptiska vid införandet av ett nytt styrsystem. Tiderna var då goda – det var valår – och det kunde trots allt vara värt att pröva ett nytt styrsystem trots de mycket diffusa begrepp som skulle användas – exempelvis ”vinst” och ”resultat” som användes på helt nya och förvirrande sätt.

Det här rättas nu till i Översynen av styrsystemet, och det är bra.

Men fortfarande finns det svagheter i styrsystemet som inte har åtgärdats genom översynen. Tyngden i planeringen ligger på en ordmassa som ska beskriva vad som ska uppnås. De ekonomiska resurserna för att göra det som orden beskriver får en undanskymd plats. Bokstäverna har övertaget över siffrorna.

Det här kan möjligen fungera i goda tider, då skatteintäkterna strömmar in och ingen behöver tänka på hur det ser ut på sista raden. Eller under år då det regnar manna från himlen och vi bara behöver stå där med våra skedar.
Men hur går det de år då Katrineholms kommun inte får några extra tillskott, hur ska vi då få kostnaderna att anpassa sig till intäkterna? Vi kan inte se vad något enskilt kostar i de officiella dokumenten och då blir det svårt, för att inte säga omöjligt att prioritera. Nämnderna får en klumpsumma att använda. De siffror de får ska täcka alla bokstäver som producerats.

Centerpartiet har motionerat om dessa brister i styrsystemet, där ekonomin kommer i andra hand. Vår motion avslogs i februari i år med hänvisning till att en översyn skulle göras innan året var slut. Nu är översynen gjord och där finns inte några spår av de tankar som vi från Centerpartiet med stöd från flera partier i oppositionen förde fram, nämligen att ekonomin skulle få ökad tyngd i planeringen. Siffrorna skulle få viss makt över bokstäverna.

Centerpartiet anser fortfarande att Katrineholms kommun måste ha ett styrsystem som också fungerar i sämre tider. Det måste vara ett styrsystem som stödjer ekonomisk uppföljning in till sista raden.

Vi har som förtroendevalda alla ett ansvar inför kommuninvånarna. För att vi ska kunna ta det ansvaret krävs det också siffror som ärligt beskriver verkligheten och som visar vilka avvägningar som behöver göras för att nå en ekonomi i balans.

Det nya styrsystemet behöver förändras även av demokratiska skäl. Dagens system – med de ordrika beskrivningarna – gör det omöjligt för allmänheten att se vilka prioriteringar som görs och gör det mycket svårt för oss politiker att föreslå förändringar.

Det demokratiska underskottet, där politikerna förlorat makten över fördelningen är kanske det allra viktigaste skälet till förändringen, att förändra dagens system och ta in mer ekonomiska bedömningar i planeringen.

Jag yrkar därför återremiss, så att översynen även omfattar en utvecklad ekonomisk planering."

Beslutet blev också, efter votering, en minoritetsåterremiss för att utveckla den ekonomiska planeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar