onsdag 18 september 2013

Långsiktigt hållbart Katrineholm 2030

I det andra inlägget i debatten i kommunfullmäktige gick jag mer in på Göran Dahlströms svar.

"1. Platsens attraktivitet. Ja, vi i Centerpartiet delar uppfattning att Katrineholm måste vara så attraktivt att bo och leva i att fler vill göra det. Det handlar om goda uppväxtmiljöer, bra kommunal service, företagsklimat, alltså arbetsplatser, och om att fritiden kan vara berikande. Det handlar också om demokrati, fastän det kanske inte är det som vi tänker på allra först, om att kunna påverka sitt liv och sin framtid.

2. BEFOLKNINGSMÅL
Mål är lätta att sätta upp. Det är vägen till målet som är det knepiga. Det är som med orientering, det är fullt med kontroller hela tiden och man måste ha kompass – som talar om riktningen – och karta som visar verkligheten. Sedan är det orienterarens förmåga som avgör om han eller hon kommer fram i rätt tid.

Kompassen kan påverkas så att den visar fel och det kan finnas oväntade hinder som inte var fullt tydliga på den karta som ritades i en historisk tid.

Så det kan aldrig gå att uppnå mål i reala tal, de får i stället visa på en inriktning om vartåt vi önskar.

Åtgärder befolkningsutvecklingen. Prio ett är en attraktiv kommun?
Ja, C har ingen annan uppfattning, men vi kan ha en annan syn på vad som är attraktivt.

Höja utbildningsnivån?
Ja, viktigt – hur når vi dit? Mental förändring? Fler måste få möjligheter, börja med skolan. Attityder.
Inkluderande samhälle.

Överens om att arbete är viktigt, arbete och språk. Vi måste bygga broar och se individerna var för sig. Det är ett gemensamt ansvar att se till att alla nya katrineholmare är välkomna invånare.
Intensifiera samverkan mellan andra aktörer.

Katrineholm är inte någon ö. 2030 ter sig ganska långt bort. Det är svårt att se hur Katrineholm som geografi har utvecklats. Regionbildningen avstannade, men det betyder inte att regionaliseringen avstannar. Vi kommer att se mer av samverkan på alla plan. Kommunerna kommer inte att ha råd med något annat och befolkningen kommer att kräva det.

Uthållig kommun.
Lite tulipanaros – men en nödvändig inriktning.Något annat kommer inte att vara långsiktigt hållbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar