lördag 7 september 2013

Var slutar skolans ansvar?

Skolinspektionen tycks få backa från sitt beslut att stänga Lundsberg. Förvaltningsrätten verkar vilja gå skolan till mötes och upphäver Skolinspektionens beslut inför ett slutligt ställningstagande.

Jag har tidigare här på bloggen skrivit att jag tycker att Skolinspektionen har fattat ett riktigt beslut mot bakgrund av att skolledningen på Lundsberg haft möjligheter att rätta till de uppenbara brister som har funnits, men inte lyckats med det.

Om rättens beslut blir att skolan ska få fortsätta, då är det en tydlig markering om att Skolinspektionen inte har mycket att säga till om.

Det må vara att själva internatet inte är en del av skolans undervisning. Men en skola som Lundsberg måste ta ansvar för vad eleverna gör även på fritiden under skolåret när de vistas på internatet. Om skolledningen accepterar att elever kränker elever, då är det ytterst allvarligt.

Min uppfattning är att en skolas ansvar, när skolan bygger på att eleverna bor på eller i närheten av skolan, inte slutar där skolgården slutar, utan att ansvaret fortsätter efter ordinarie skoltid. Det är för detta som skolan har ett särskilt statsbidrag.

Om skolledningen inte vill ta detta ansvar, då bör statsbidraget dras tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar