tisdag 30 november 2010

Hopp för Impecta om fröerna

Jag har just läst Lena Eks blogg, där hon tar upp Jordbruksverkets svar på hennes fråga om avgift för fröer och utsäde.

Detta med anledning av uppgifter i media om att avgifterna skulle bli så höga att många udda sorter skulle slås ut från marknaden. Det skulle bland annat kunna rycka undan mattan för ett fröföretag som Impecta i Julita och betyda att sortsortimentet radikalt skulle minska, eftersom det skulle bli för dyrt att hålla små sorter tillgängliga för odlarna.

Av svaret framgår att fröfirmorna kan andas ut. Det finns klart gångbara undantag.

Det finns alltså ett groende hopp för Impectas framtid.

Ytterligare om yttrandefriheten

I dag svarar Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz på den debatt som förts på DN Debatt om Yttrandefrihetskommitténs debattbetänkande.

måndag 29 november 2010

Miljömål i Cancún och Katrineholm

I dag inleds FN:s klimatmöte i Cancún i Mexico. Mötet är viktigt, men förhoppningarna är inte i förväg så stora om ett gott resultat, vilket beror på att de länder som ska träffas har så olika syn på sina miljömål.

I dag ska miljöstrategiska rådet i Katrineholm träffas. Vi ska också slå fast miljömål.

Kanske inte lika betydelsefulla, men dock en del av helheten. Vad vi gör i Katrineholm spelar roll, om än inte avgörande, för hur det går för klimatsituationen i världen.

söndag 28 november 2010

Baktankar

Snart stundar tomtetisdag. Förberedelserna är i full gång. I dag har jag inte bara haft baktankar och degat, utan också bakat ut vissa surdegar. Ingen surdeg i dessa skorpor, dock finns det i dem lavendel, choklad och mandel.

Riktigt mumsiga, när jag får säga det själv!

Nygamla grepp i miljöpolitiken

Bo Ekman, grundare och ordförande i Tällberg Foundation, säger i dag på DN Debatt sådant som både behöver sägas och upprepas. Han talar om tillväxt och ekonomi som en förutsättning för lösningen på energi/ekologi-utmaningen.

Ekman drar samma slutsatser som Centerpartiet. Ekvationen ekologi/ekonomi och utveckling går att lösa om den politiska viljan finns.

lördag 27 november 2010

Laptopdermatit

Så bra att det finns en benämning för allting! Laptopdermatit är en modern sjukdom. Jag antar att den inte är så frekvent så här års, eftersom den förutsätter bara ben.

Diagnosen ställs sommartid, när flitiga laptopanvändare sitter med datorn i knät på de bara benen. Värmen från datorn ger en sorts utslag - därav diagnosen.

Man kan förstås undvika skadorna på olika sätt. Genom att vara välklädd eller att vara så tråkig att man ställer laptopen på ett bord. Fast det är klart, en laptop är nog lite gammaldags. Nu klarar man sig lika bra med en AJ-phone eller hur det nu heter...

Det går nog att skada sig med den också, om man bara anstränger sig!

Biogasen levererar!

Nu börjar biogasanläggningen på Valla gård i Stora Malm att leverera gas till Stockholm. Katrineholms-Kuriren berättar om detta i ett reportage i dagens tidning.

Jag har tidigare skrivit om anläggningen och allt positivt som den för med sig, som avslutare av ett kretslopp och som startare av ett nytt.

Matslöseriet skulle exempelvis kunna begränsas om de rester som vi lämnar efter oss, och som inte kan hamna i en hönas eller gris mage, blivit till biogas.

Matslöseriveckan snart slut

Ja, nu börjar den lida mot sitt slut, matslöseriveckan!

Jag inser hur svårt det är att inte slösa med maten. Särskilt svårt är det när du inte bestämmer över portionerna själv.

På frukost och lunch igår fungerade det utmärkt, men på kvällen! "Utematen" innehåll vitlöksbröd, sås av obestämt ursprung samt oliver. Detta är jag inte så förtjust i, så jag åt inte upp.

Slöseri, ja, visst, men vad gör man? Tips, någon?

fredag 26 november 2010

Mer yttrandefrihetsdebatt

I Dagens Nyheter kommenteras Yttrandefrihetskommitténs förslag på två platser. I en ledarkrönika skriven av Henrik Berggren samt i en replik på debattsidan, författad av Erik Wassén, även han kommittéledamot.

Jag rekommenderar fortfarande en läsning av kommitténs förslag - "Ny yttrandefrihetsgrundlag?". Av den framgår det att den Tryckfrihetslagstiftning som vi med rätta är stolta över i Sverige inte har varit obruten. Det har under vissa tider förekommit inskränkningar.

Det finns också andra sidor av saken - ansvaret för yttrandefriheten, det som sägs eller inte sägs. Bloggvärlden ökar med rasande hastighet. Bloggaren kan visserligen söka skydd genom att begära utgivningsbevis. Den som meddelar sig till en bloggare kan tro att den har samma skydd som meddelare till en tidning eller radio och TV. I själva verket finns det inget meddelarskydd om bloggaren inte har utgivningsbevis. Detta är otydligt för meddelaren i dag, men går självklart att lösa på många sätt.

Debatten lär går vidare och det är bra. Det är liksom det som är meningen med att vi har yttrandefrihet.

Opp amaryllis...



Skulle kanske fortsätta att travestera Carl Michael Bellman: "Opp amaryllis, vakna min lilja...

Fast jag har fuskat. Den läckert liljelika amaryllisen är inköpt. Men vacker ändå!

Nu måste det till några - eller flera - hyacinter för att skapa lite adventsstämning. Samt Advent och Dotter Sion!

Har dock en vit amaryllis med knopp som vill opp!

torsdag 25 november 2010

Kritik mot "Ny yttrandefrihetsgrundlag?"

En rad kända skribenter och publicister gör på DN Debatt i dag processen kort med vårt delbetänkande "Ny yttrandefrihetsgrundlag?" (SOU 2010:68).

Jag, som varit en av ledamöterna i Yttrandefrihetskommittén, välkomnar debatten. Vårt uppdrag har dock varit att ta fram alternativ som skulle göra det möjligt att ersätta dagens lagstiftning med en teknikoberoende. Vi har visat på tre vägar och tar nu in synpunkter på dem.

Vi har tagit vårt uppdrag på största allvar och vi hoppas att de som lämnar in remissvar också gör det. Det finns gråzoner med dagens lagstiftning. De behöver belysas och det har också varit vårt uppdrag.

Socialmoderaterna letar vision

Socialmoderaterna kommer att leta ensamma efter en vision för Katrineholm.

Vid gårdagens kommunstyrelsesammanträde fanns det ingen verklig vilja att arbeta med något annat förslag till lösning än det som redan hade tagits fram. En konsultfirma skulle för en halv miljon (dock går inte alla pengar till konsulterna, utan en del består av lokaler och förtäring. Å andra sidan är inte kostnaden för den egna personalen inräknad...) leda arbetet att ta fram en ny vision.

Hela oppositionen ville se Översiktsplanen färdig, eftersom den också handlar om vartåt Katrineholm ska ta vägen. Vi ville dessutom att den nuvarande Vision 2010 skulle utvärderas, för att ligga till grund för en vision i väntan på att Översiktsplanen blir färdig. Att visionen skulle följas upp hade kommunfullmäktige, efter Marita Bengtssons (S) yrkande föreslagit redan när visionen antogs.

Jo, visionen skulle kunna följas upp, menade Socialmoderaterna, men tidsplanen skulle inte ändras.

Därmed förstod vi representanter från Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet att det inte skulle bli någon seriös utvärdering av Vision 2010 eller något påskyndat översiktsplanearbete. Det fanns därmed inget annat att göra än att yrka avslag och reservera oss.

Nu blir ju visionsarbetet någon krona billigare, om än fattigare på idéer, då endast Socialmoderaterna kommer att leta efter Vision 2025.

onsdag 24 november 2010

Visioner för miljoner...

Ja, i alla fall nästan. I dag ska kommunstyrelsen i Katrineholm fatta beslut om att ta fram en ny vision för en halv miljon!

Det är mycket, mycket pengar för några rader som ska hamna i ett budgetdokument och ligga till grund för en kommunplan.

Det är mycket pengar, när mycket annat saknas i Katrineholm. Exempelvis en aktuell Översiktsplan som talar om vad Katrineholm vill med Katrineholm, det som egentligen är alldeles detsamma som en vision för kommunen.

Matslöseriveckan går vidare...

... igår lyckades jag riktigt bra - ingen mat kastad! Men jag bävar inför innehållet i kylskåpet. Där finns ett och annat som borde ha gått ut ur kylskåpet redan före vecka 47, matslöseriveckan!

tisdag 23 november 2010

Mer om matslöseriet

Läste för någon dag sedan om vad en skola hade gjort för att minska slöseriet med matrester.

Matsalsledningen tog helt enkelt bort brickorna. Utan brickor blev det omöjligt att lasta stora matlass på tallrikarna.

En annan insats är att väga resterna för att visa för de som äter hur stort matsvinnet är.

Absolut något att tänka på

måndag 22 november 2010

Matslöseri...

"Veckan börja' bra, sa han som hängde sig på måndag" är ett känt citat.

Det började alltså inte så bra med min stoppa-matslöseriet-vecka. Jag åt inte upp allt på lunchtallriken. Där blev kvar en hög bernaissesås, några potatisbitar och lite isbergssallad.

Det jag kan försvara mig med, inför Lantmännens kampanj, är att jag inte tog till mig något av maten själv. Den kom till mig, oproportioneligt stor för dagen, som dessförinnan hade innehållit ett tandläkarbesök.

Imorgon, ska det nog gå bättre...

Vecka mot tobak och matslöseri

Det finns gott om veckor och dagar. Den här veckan startar Folkhälsoinstitutet tobaksfria veckan.

Lantmännen utmanar till en aktion mot matslöseri, där det gäller att inte slänga någon mat under en vecka.

Båda satsningarna har ett mycket gott syfte. Dagens Nyheter skriver att myndigheternas satsningar på att få folk att sluta röka inte har haft någon effekt. Rökningen har snarare ökat.

Det är dystert. Ännu mer dystert är det att det är tjejer och kvinnor som står för ökningen av rökningen.

Jag har inget mirakelrecept. Det måste nog ändå fortsättas med kampanjer och information. Förebilder är självklart viktiga, liksom att arbetsplatser är rökfria.

När det gäller matslöseriet är det en annan sorts utmaning. Den första handlar om att tänka efter. Lagar jag lagom mycket mat? Tar jag till mig exakt det som går åt? Vad gör jag av resterna, när jag nu inte har hushållshöns eller en hushållsgris?

I dagens moderna samhälle är det svårare att låta allt komma till nytta än på självhushållets tid. Men det är inte omöjligt. Biogastillverkning är ju på ett sätt en ersättning till hönsen. Här blir matrester till energi. Kretsloppet sluts.

Olika veckor kan ha olika poänger. De väcker tankar.

söndag 21 november 2010

Hemsändningsbidrag



Ja, det är för lite bilder på min blogg, jag vet det. Här kommer i alla fall en godbit - ett verkligt gott hemsändningsbidrag.

Ett konditori i Örnsköldsvik gör tårtor och kakor på beställning som de sedan levererar med post ut i världen.

Ett verkligt gott hemsändningsbidrag!

Inga kvinnor som vinner i forskarvärlden

Dagens Nyheters högst kompetenta vetenskapsjournalist Karin Bojs skriver i en krönika i dag om hur kvinnor slås ut i forskarvärlden, när kampen handlar om utdelningen av forskarmiljoner.

Jag måste ändå säga att jag är förvånad. Jag trodde inte att det var så illa som den verklighet som Bojs beskriver. Om kvinnorna hade fått - säg 30-40 procent av forskarpengarna, så hade det varit illa. Nu får de nästan ingenting.

Vad är att göra? Självklart måste granskningen fortsätta. Att sätta ljus på problemet är en väg till en lösning.

Ljussättningen är klar. Återstår att sätta press på alla som fördelar forskningsmedel och få dem att förklara vilka val de gjort. Samt att uppmuntra kvinnliga forskare att aldrig ge upp!

lördag 20 november 2010

Socialmoderatiska styret presenterat

Katrineholms-Kuriren presenterar i dag hela det socialmoderatiska styret av Katrineholms kommun, alltså de personer som ska fatta ordförandeklubban i nämnder och styrelser.

Klart var ju sedan tidigare att bandypakten Dahlström och Härnström skulle vara klubbkamrater i kommunstyrelsen. Lika klart att Tronelius och Otterstedt klarar av kommunfullmäktigeledningen.

Monica Johansson och Bengt Andersson har ju sedan tidigare funnit varandra i vård- och omsorgsnämnden, så det var ingen stor fortsättning att de kan fortsätta, nu när Bengt tillhör majoriteten och inte längre - på papperet - är oppositionell.

Anneli Hedberg får sällskap av förre rektorn Bo Sivars i ledningen för bildningsnämnden. Kanske blir det fler möten i den trevna sommarstugan, där det socialmoderatiska samarbetet syddes ihop.

Werner, med förnamnet Pat, får ägna sig åt emPATi, då han får styra över socialnämnden fortsättningsvis tillsammans med Wera Hempel Persson. Lite pikant är det väl ändå att Herr Persson varit en av Werners största kritiker i den nämnd som Werner nu lämnar...

Skötseln av service- och tekniknämnden går över till förre revisorn Johan Hartman (M). Han får Arbetarkommunens vice ordförande Ulrica Truedsson vid sin sida för säkerhets skull.

Erik Liljencrantz (M)blir expert på miljö- och bygglagstiftning, men behöver inte oroas så mycket över det, då Marie-Louise Karlsson tidigare har erfarenhet från båda nämnderna.

Cecilia Björk (S) fortsätter med kulturen med Birgitta Lindeberg (M) vid sin sida.

Herr Lindeberg (M) får Äntligen (!) styra över KFAB! För säkerhets skull med Arbetarkommunens ordförande Fredrik Olovsson vid sin sida, så att det inte blir för mycket utförsäljning...

Bertil Örtell får sitta kvar som ordförande för Viadidakt.

Ja, blandningen bjöd på några få överraskningar.

Till årsskiftet är det upp till bevis!

Inget våld är hedersamt

I dag är det uttalande som vi antog på vårt möte på Åsa folkhögskola i torsdags infört i Katrineholms-Kuriren. Så här lyder uttalandet:

"Centerpartiets kommunkrets i Katrineholm samlat till möte uttalar vår avsky inför det våld som senast tog en ung mammas liv i Katrineholm.

Det finns inget våld som är hedersamt. Allt våld är uttryck för en förvrängd människosyn, där våld ses som lösning på problem.

Centerpartiet vill på de sätt vi kan arbeta för ett tryggt samhälle med en gemenskap där alla behövs. Vi tar bestämt avstånd från allt våld."

Strax ska jag ansluta till den manifestation mot kvinnovåld som arrangeras på Stortorget i Katrineholm.

fredag 19 november 2010

Invigde barnahus

Vad är barnahus för något, undrade jag vid ett kommunstyrelsesammanträde för ett antal månader sedan.

Kommunens socialchef berättade då vänligt, att ett barnahus, det var en plats som var anpassad för barn och där de kunde tas om hand och frågas ut, om de hade varit med om något övergrepp. Alla berörda skulle då under lugna former samlas kring barnet.

Katrineholms kommun skulle lämna ett bidrag till en verksamhet i Nyköping.

I dag var det invigning och jag hade möjlighet att vara på plats och själv se vart pengarna tar vägen. Det såg fint och välordnat ut. Tråkigt bara att barn inte bara kan få vara barn, utan att en sådan verksamhet som ett barnahus ska behövas.

Fortsatt förtroende

Igår gav mig Centerpartiet i Katrineholms kommun fortsatt förtroende att leda partigruppens arbete och föra Centerpartiets talan i kommunstyrelsen.

Jätteroligt! Jag är självklart stolt över förtroendet och ska göra mitt allra bästa för att förvalta det.

Gruppen som ska representera Centerpartiet består av en spännande blandning av gamla och nya ledamöter. Jag tror att vi fick till en riktigt bra mix.

torsdag 18 november 2010

Strax nomineringsdax

Med sista namnet på plats är det strax nomineringsdax. (Det heter förstås inte "dax", men annars rimmar det inte på strax...)

Åsa folkhögskola är platsen för Katrineholmskretsens nomineringsmöte. Utöver att "välsigna" valet av ledamöter till nämnder och styrelser, så kommer riksdagsledamot Roger Tiefensee att medverka. Han är ny miljöpolitisk talesman för Centerpartiet och har fått rubriken "Med fokus på miljön" att fylla.

Länstrafiken på tur

Dagens "tidtabell" innehåller en "tur" med Länstrafiken. Eller rättare sagt - det är dags för styrelsesammanträde med Länstrafiken i Sörmland AB. På dagordningen står bland annat planeringen inför ett nytt trafikförsörjningsprogram.

En tur i fysisk mening kan det nog också bli, eftersom sammanträdet turligt nog förlagts till Stadshuset i Flen. Tåg dit och buss hem, kan vara en bra plan.

onsdag 17 november 2010

Mångfald mot enfald

Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek tar upp frågan om Jordbruksverkets tolkning av utsädesdirektivet.

Jordbruksverkets tolkning av direktivet medför att varje sort måste registreras och lagerföras med en årlig kostnad av flera tusenlappar. Detta drabbar särskilt de fröföretag som arbetar med många sorter eller som för sorter som ingen äger.

I Katrineholm berörs Impecta i Julita, som har framträtt i TV, och Warbro kvarn i Sköldinge.

Direktivet, som ska verka för biologisk mångfald, måste på något vis ha tolkats enfaldigt.

Det hela låter väldigt likt bullbakningsdebatten, där Sverige tolkade reglerna på det hårdaste sätt, så att hembakade bullar gjordes omöjliga att sälja. Tack och lov stoppades sådana stolligheter.

Nu är det dags att stoppa detta. Lena Eks brev till kommissionen kan förhoppningsvis leda till en förändring.

tisdag 16 november 2010

Fikarumsberedningen

En organisations viktigaste instans är ofta fikarumsberedningen. Där avhandlas ärenden högt och lågt, ibland väldigt lågt.

Det är i fikarumsberedningen som man kan läsa av stämningar och lösa världsproblemen utan att de behöver tas upp den formella vägen. Man pratar och fixar utan att det hamnar i protokoll eller minnesanteckningar.

Nu sägs, enligt TT, en undersökning bevisa att fikaraster leder till ökad effektivitet på jobbet.

Jag är inte överraskad. Kloka tankar måste ibland väckas av att man byter spår och gör halsbrytande tankevurpor.

måndag 15 november 2010

Miljöaktiv

Kan verkligen rekommendera filmen med miljöminister Andreas Carlgren (C)! Han tar bland annat upp behovet av att avgifta kretsloppet, vilket är ett av uppdragen som måste genomföras för miljöns och kommande generationers bästa.

Seger - två yrkanden antagna!

Yes! Nu är det dags att gå på lokal! Hade vi inte undfägnats med en stor smörgås, en smörgås som man måste äta med kniv och gaffel, så hade det varit läge att gå på lokal efter dagens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm.

Jag och Centerpartiet fick nämligen igenom två yrkanden! (Det räcker med att ha fått igenom ett, en att-sats, för att motivera ett "gå på lokal"-besök. I opposition är man inte så kinkig, när framgångarna ska inräknas.)

Det ena yrkandet handlade om vad som ärendet om samhällsbyggnadsförvaltning och bildande av kommunkoncern ska kompletteras med och det andra handlade om ett tillägg till kommunfullmäktiges arbetsordning, så att vi ledamöter kan ställa frågor till fler personer.

Kan innehålla spår av moderatpolitik

Dagen har innehållit budgetdebatt med kommunfullmäktige i Katrineholm. Det blev ett ganska långt sammanträde, med mest kritik riktad mot den nya majoriteten, bestående av socialdemokrater och moderater.

Jag är så egocentrisk att jag publicerar mitt ena anförande här:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Jag har lagt ner lite tid på jämförande studier. Jag har roat mig med att läsa det program som Moderaterna gick på val på. Det är ett tungt program – hela 12 megabite – mest beroende på att Lars Härnström måste synas på bild 12 gånger på 20 sidor. Jag förstår att ett så tungt program inte kunde nå ut till väljarna via posten.

I programmet står det:

Det är viktigt att politiken respekterar Valfrihet.

Var hittar jag ordet valfrihet i Socialmoderaternas budget – För Katrineholms bästa?

Jo, det nämns sex gånger – och då i samband med ”valfrihetssystem”, alltså i samband med införandet av Lagen om Valfrihetssystem, LOV.

Inte så mycket valfrihet, Lars Härnström, inte lika mycket valfrihet som det fanns i ert valprogram.

Men det kanske är så, att budgeten ska förses med en varningstext – ”Kan innehålla spår av valfrihet?” Eller ”kan innehålla spår av moderat politik”?

I moderatprogrammet står det också: ”Men det krävs en ny politik! En politik som inte bygger på höga skatter, kommunala monopol, bidragsberoende och byråkratiskt krångel.”

Var hittar jag det i budgeten, Lars Härnström? Inte finns det några spår att skattesänkningar? Budgeten ser väldigt mycket ut som den brukar göra när Socialdemokraterna ensamma har haft hand om ansvaret.

Vidare står det:

”Det är inget självändamål att driva verksamheter i kommunal
regi.”

Och var hittar jag det i budgeten? Ska jag putsa glasögonen bättre, leta fram förstoringsglaset eller kanske ännu hellre mikroskåpet?

Moderaterna skriver också om att ”effektivisera den kommunala organisationen, ett första steg är att under mandatperioden genomföra en genomgripande och förutsättningslös översyn av kommunens förvaltningsorganisation.

Är det samhällsbyggnadsförvaltningen och koncernbildningen som är den genomgripande och – framförallt – förutsättningslösa översynen av förvaltningsorganisationen?

För att vara ”genomgripande och förutsättningslös” har det gått väldigt fort – särskilt som det mesta av arbetet har gjorts före valdagen och inte efter!

En vänligare tolkning, och jag är i grunden inte någon elak människa, är att det kommer mera. Gör det det, Lars Härnström? Och du Petter Otterstedt, är du nöjd med denna tummetott av förvaltningsöversyn? När kommer femårsplaneringen?

Enligt moderatprogrammet vill partiet öka möjligheterna till insyn för medborgarna i de kommunala verksamheterna och förlägga beslutsfattandet i den kommunala verksamheten till rätt nivå.

Det är tydligt att det innebär att besluten fattas bäst i bolagsstyrelser. ”Insyn för medborgarna” finns inte alls med i budgetdokumentet. Insyn nämns två gånger i budgetdokumentet, den ena gången handlar det om byggnadsnämndens planarbete och den andra är det kommundoktorerna som skriver om insyn i bolagsordningen för Katrineholms Stadshus AB.

Inte mycket medborgare där inte.

Något om att ”föräldrar ska kunna välja den barnomsorg som passar familjen bäst”? Nix. ”Välja” nämns i dokumentet två gånger. Den ena gången handlar det om LOV och den andra om att välja och handla idag, från Göran Dahlströms förord.

Nej, något om att föräldrarna ska kunna välja barnomsorg efter egna önskningar nämns inte.

Starta eget, då? Enligt programmet ska barnomsorgspersonal kunna starta eget, och då inte bara i form av kooperativ. Nämns inte alls någonstans i budgeten.

Nej, budgeten För Katrineholms bästa innehåller mikroskåpiska inslag av Moderatpolitik. Mestadels är det en rödkopia av det gamla vanliga.

Valfriheten gällde tydligen endast på valdagen."

S-Robinson avgjort

Knappt har S-Robinson avgjorts genom Mona Sahlins avgång förrän Idol är igång. Nu ska de som ännu inte har gjort bort sig partiinternt och partiexternt tävla inför en kritisk jury av fackfolk och rörelseanknutna av alla de slag.

Det är inte någon enkel tid som väntar. Partiarbetet kommer att stå i skymundan för partiledarvalet. Allt som görs, eller inte görs, kommer att granskas kritiskt.

Kanske blir det den mest hårdhudade socialdemokraten som kommer att gå segrande ur striden.

söndag 14 november 2010

Budget, budget, budget

Imorgon är det den årliga budgetdebatten i kommunfullmäktige i Katrineholm. Därför har hela dagen i dag varit upptagen med budgettankar.

Fick för några timmar sedan veta att förslaget om ny samhällsbyggnadsförvaltning samt bildande av kommunkoncern kommer att plockas bort från budgetbeslutet.

Det är sannolikt väldigt klokt. De stora beslut som fattas i all hast, fattas ofta förhastat.

I det här fallet saknas den demokratiska processen nästan helt. Inte ens de anställda säger sig vara fullt ut informerade. En så stor förändring ska dessutom inte trumfas igenom bara för att majoriteten kan göra så.

En omvändning, om än liten, är därför högst välkommen.

Demokrati kan aldrig tas för given

Igår släpptes Burmas kanske mest omtalade person Aung San Suu Kyi fri efter en obegriplig och obegripligt lång husarrest.

Den som har folkets öra och kämpar för demokrati är givetvis alltid farlig i ett land där diktatur råder.

Men ingripandena mot Aung San Suu Kyi kan närmast liknas vid straffandet av Nelson Mandela. Det har varit orättvist och omänskligt. Hon har suttit 15 år av sitt liv i husarrest och har inte sett sina barnbarn. Hon gavs inte möjlighet att ta ett sista farväl av sin man. Det skulle i så fall ha betytt att hon aldrig mer skulle kunna besöka Burma igen.

Hon har satt Burma före sig själv.

Det är bara att imponeras. Kampen för demokrati och frihet kräver kämpar. Men den kräver också väldigt vanliga vardagsmänniskor som ser till att demokratin upprätthålls i det lilla, att människor kommer till tals och blir lyssnade på, att människor får vara med och bestämma i och utanför demokratiskt genomförda val.

Vi har mycket att lära av Aung San Suu Kyis kamp. Inte minst att demokrati inte någon gång får tas för given.

lördag 13 november 2010

Distriktsstämma med framåt idéer

Nu gjorde jag särskrivningen med flit, för jag tycker att vi fick fram en hel del goda och framåtsyftande idéer och förslag under den diskussion vi hade på distriktsstämman på temat "det måste vi göra inför valet 2014".

På totalen var det en riktigt trevlig tillställning, men jag är förstås jävig som arrngör och distriktsordförande för Centerpartiet i Södermanland.

Alltid lika duktig och inspirerande var Anders W Jonsson, som numera betraktar världen utifrån sin position som riksdagsledamot.

Han blev för övrigt en Lyckans Ost efter sin medverkan i Sörmland, eftersom han hemförde några smakbitar från Jürss Mejeri i Flen.

Värre "Robinson" än jag trodde

Nu trappas inbördeskriget upp inom Socialdemokraterna. Det som jag i ett tidigare inlägg här i veckan såg som ett (S)-Robinson, ser ut att bli en strid där alla socialdemokrater som har någon central position ifrågasätts och där dessa också har möjlighet att avsättas.

Det hela är förstås närmast en partiangelägenhet för Socialdemokraterna. Dock finns det anledning att studera processen för andra partier och organisationer som exempel på hur man inte ska hantera en förändring.

fredag 12 november 2010

För kartläsning



Imorgon lördag har vi höststämma i Centerpartiet i Sörmland. Vi ska vara i Folkets hus i Vrena.

Den som inte hittar dit och som inte har någon egen Tina Törner bredvid sig i rallybilen kan få hjälp med orienteringen via denna Sörmlandskarta.

Möjligen något svårtydd, ehuru den har några år på nacken.

Vrena bör ligga "mittåt" i Sörmland.

Det finns inte på kartan, för min del, att inte hitta dit, eftersom jag dels är ordförande för tillställningen, dels har att välkomna den alltid lika engagerande riksdagsledamoten Anders W Jonsson.

Finns laserkvinnan?

Tidningen Fokus toppar sin förstasida med en puff om varför det inte finns någon laserkvinna, utan bara lasermannen som sköt och dödade.

På insidan och på hemsidan går det att läsa vidare.

Jag blir mitt i allt elände glad över att det finns en skillnad, att mördandet inte är "jämställt".

Dock skulle det förstås inte skada om män tänkte och agerade mer kvinnligt i de här sammanhangen. Också.

Utmaningarna väntar för kyrkan

Igår var det dags för kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. För att vara en sådan tillställning, så var diskussionen riktigt livlig.

Diskussionen handlar dock inte om hur vi ska förändra verksamheten så att den attraherar fler, utan mer av att utifrån betraka dagens situation.

Jag vet inte hur många gånger som tjänstemän och förtroendevalda inom Svenska kyrkan betraktat siffrorna över minskningen av antalet medlemmar och konstaterat situationen.

Frågan om varför kyrkan tappar medlemmar och vad som kan göras åt detta diskuteras aldrig.

Det är mer än märkligt. Men den frågan är förstås större. Den handlar om mindre om budgetposter än om våra liv och hur vi vill leva dem.

Samtidigt är Svenska kyrkan en del av svaret.

torsdag 11 november 2010

Ska bilarna bort? II

Jag skrev tidigare här på min blogg om miljöorganisationernas oro för att EU:s mål om att en tiondel av transportsektorns drivmedel år 2020 ska komma från biobränslen. Jag undrade om lösningen var att ta bort bilarna?

Volvochefen Leif Johansson är inne på ett liknande spår. Han pekar på möjligheten att utveckla nya bränslen från alger i ett nyhetsinslag i ekot i morse.

Det är helt klart så att motståndet till biobränslen sitter över axlarna. Om huvuddelen är med i argumentationen, då vågar man se alternativ. Som alger eller biogas utvunnen ur rester av olika slag.

Det jäser i moderatleden

Den nya kommunledningen i Katrineholm - socialmoderaterna - vill trumfa igenom en genomgripande förändring av kommunens styre vid kommunfullmäktiges budgetmöte nu på måndag.

Förslaget, som har bakats in i budgeten, innebär att en samhällsbyggnadsförvaltning och en ny styrning av de kommunala bolagen införs via ett moderbolag.

Hela arbetet med de båda förslagen har genomförts utan politisk insyn från fler än möjligtvis någon enstaka majoritetsföreträdare från Socialdemokraterna.

Nu tycker åtminstone Härnströmfalangen inom Moderaterna att detta är toppen.

Fast det börjar jäsa i moderatleden. Stridbare Olle Styrfält, enligt egen beskrivning "före detta ledamot av Service- och tekniknämnden", ifrågasätter det kloka i förändringen.

Kanske har det jäst färdigt till på måndag?

(S)-Robinson

En tidigvarande socialdemokratisk riksdagsman tog sig in i riksdagen genom sitt idolskap från TV-serien Robinson.

Nu kommer det omvända att ske. TV-kamerorna kommer säkerligen att vara lika riktade mot de utvalda, som kommer att granskas inför utröstningen.

Vilka håller måttet och kan förtjäna Rörelsens förtroende? Vilka är utrustade för att kunna bli utröstade?

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har släppt Anden ur flaskan, när hon har godkänt att varenda ledamot i partistyrelsen ska granskas av Rörelsen för att se om de har vad som krävs för att bli ... Socialdemokratisk ledare!

Det kan bli ett rejält, rött, blodbad inför den kommande extrakongressen.

Det får mig att tänka på de kloka orden: "Det är enkelt att starta ett krig, men svårt att vinna en fred".

onsdag 10 november 2010

Yttrandefrihet och ansvar

I dag höll Yttrandefrihetskommittén sitt, nej, jag skriver vårt andra seminarium om vårt debattbetänkande "Ny yttrandefrihetsgrundlag?" SOU 2010:68.

Det var en intressant tillställning, där flertalet av talarna slöt upp bakom ansvarsmodellen som den mest möjliga modellen just nu.

Avgående pressombudsmannen Yrsa Stenius tog upp att yttrandefriheten inte är total. Yttrandefriheten är förenad med ett ansvar för det som yttras.

Mycket klokt. Hennes slutsats var att värderingarna glider på den punkten. Det är inte självklart för yngre att ta ansvar för de yttrande som sprids.

Jag tror dessvärre att Yrsa Stenius har rätt. Ett värderingsskifte har skett. Det är väldigt enkelt att yttra sig, bland annat via olika "nätbaserade" tekniker, och det är inte säkert att alla konsekvenser av yttrandet står klart för den som yttrar sig.

Grattis Rune!

Katrineholms-Kuriren har i dag ett stort reportage om min granne Rune Öhlin.
Han fyller 85 år och det är bara att säga grattis till denne idogt arbetande man.

tisdag 9 november 2010

Huvudlöst köra bilbälteslöst

NTF:s bilbältesundersökning presenteras i dag som huvudnyhet på Katrineholms-Kuriren.

Undersökningen visar att sörmlänningarna är sämre än övriga landet på att använda bilbälte och att vingåkersborna utmärker sig med sitt slarv.

Jag har svårt att förstå hur någon som sätter sig i en bil inför en bilfärd kan "glömma" att sätta på sig bilbältet. Det är en rutin, ungefär som att borsta tänderna. Det är helt enkelt huvudlöst att låta bli.

måndag 8 november 2010

Ska bilarna bort?

Ekot rapporterar om kritik mot EU:s målsättning att tio procent av alla transporter år 2020 ska ske med biobränslen.

Enligt vad jag har uppfattat av rapporteringen, så inriktar sig kritiken på att produktionen av biobränslen skulle slå ut matproduktionen.

Eftersom oljan är ändlig, så måste den ersättas som drivmedel. Är det då bilarna som ska bort?

Läs gärna Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek:s inlägg i debatten!

Det ska vara idé att ha idé

Min krönika för november i Katrineholms-Kuriren handlar om idéer, uppfinningar och om företagsamma människor i stort.

Företagsamma människor skapas inte av en slump. Det måste vara idé att ha idé.

söndag 7 november 2010

Flitig myra

Alla som heter Fredriksson är på något vis släkt. Så tänker jag, och vips, så har släkten blivit mycket, mycket större.

Jag har därför bland annat en syster i Gnesta, en mycket god och omtänksam sådan, dessutom en partisyster.

Hon är en flitig myra. Hennes ena dotter har i sin tur filmat en flitig myra så bra, att den hamnat som en av filmerna i Mitt i naturen.

Jätteroligt!

För egen del kan jag bara kontra med en 25 år gammal historia om en katt som adopterade en mus, vilket ledde till artikeln "De gav katten i musen". Men se det, det är en helt annan historia.

lördag 6 november 2010

"Hundraåringen" utläst

Ja, nu har jag läst ut Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, så nu kan jag börja blogga igen...

Det är nästan alltid sorgligt att släppa en bra bok och det går bara att göra i förhoppning om att nästa ska vara lika bra, eller helst bättre.

Misstänker dock att det kommer att bli en del handlingar som pockar på uppmärksamheten i stället för lockande, påhittad läsning.

onsdag 3 november 2010

Bäst osagt?

"Det man inte kan säga på tio minuter, behöver heller inte sägas", sa Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, vid en träff med övriga gruppledare i kommunen.

På budgetfullmäktige får han en inledningstid om 20 minuter...

tisdag 2 november 2010

Bra för Katrineholm?

Sverigedemokraternas företrädare Lars Gunlev får i Katrineholms-Kuriren i dag säga det som han inte ville säga under valrörelsen. Han säger: "Vi arbetar för Sverige och för svensk samhällelig och andlig kultur."

Jag som trodde att de folkvalda i kommunfullmäktige i Katrineholm skulle arbeta för Katrineholms bästa.

måndag 1 november 2010

Premiär för nya fullmäktige

Ikväll var det premiär för den nya fullmäktigeförsamlingen som ska styra Katrineholms kommun under de kommande fyra åren.

Premiär var det också för Centerpartiets inkryssade ledamot Anita Karlsson, som dessutom fick äran att justera protokollet. "Då slipper du justera vid nästa möte", som oppositionsrådet Ewa Callhammar så finkänsligt uttryckte det hela.

Nästa möte är budgetmötet.

Det tog lite drygt 20 minuter att ta sig igenom ärendena. Svårast var att utse kommunfullmäktiges presidium. Här visade SD:s representant Lars Gunlev sin brist på rutin. Han förklarade först att SD:s båda representanter skulle avstå från att delta i beslutet. Sedan ville han trots det ha rösträkning.

Om man inte deltar i ett beslut, då argumenterar man inte heller. Man liksom bara gör passivt motstånd.

Vill man ha rösträkning, så har man vanligtvis en motkandidat i beredskap. Man kan självklart begära rösträkning, men då görs det innan klubban faller.

Här gjordes varken det ena eller det andra, trots att ålderspresidenten Torgerd Jansson tålmodigt förklarade den demokratiska gången.

Fler val blir det i december. Jag hoppas att beslutande ledamöter är mer uppdaterade då på vad som gäller.

Vänsterpartiet hoppar av...

... samtalen om den svenska militära närvaron i Afghanistan, rapporterar radions nyhetssändningar.

Frågan är väl mer om de någonsin verkligen har varit med.