söndag 28 november 2010

Nygamla grepp i miljöpolitiken

Bo Ekman, grundare och ordförande i Tällberg Foundation, säger i dag på DN Debatt sådant som både behöver sägas och upprepas. Han talar om tillväxt och ekonomi som en förutsättning för lösningen på energi/ekologi-utmaningen.

Ekman drar samma slutsatser som Centerpartiet. Ekvationen ekologi/ekonomi och utveckling går att lösa om den politiska viljan finns.

5 kommentarer:

  1. Just centerpartiet är ju fortfarande kraftiga motståndare till den enda lösning vi känner på klimatproblematiken. Istället för att vara ett föregångsland på kärnenergiområdet kräver ni dyrare, lyxiga nischlösningar som aldrig kommer ersätta kolet.

    Inför valet försökte jag hitta en rationell centerpartist att personrösta på, men alla var fast i de gamla hjulspåren. Ingen var beredd att exempelvis sätta vindkraft och kärnkraft på en jämn spelplan.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Intressant synpunkt. Kärnkraft och vindkraft kan aldrig komma på en jämn spelplan. Vindkraft är förnybar, kärnkraft är ändlig och medför stora risker vid brytning av uran, under produktion och med avfallet som behöver slutförvaras.
    Inger

    SvaraRadera
  3. Det var det väntade svaret, och problemet är att ni alla svarar så. Om någon av er centerpartister kunde ge ett annat svar så skulle man veta att det finns en levande och tillåtande debatt i centern.

    Det alternativa svaret skulle alltså vara något i den här stilen:
    * Kärnkraftsbränslet räcker så länge att det inte är något problem.
    * Uranbrytningen är inte värre än annan tungmetallbrytning och vindkraften kräver mer, framförallt av koppar.
    * Vindkraftens stora miljökostnad består i att den är en gökunge som mentalt och ekonomiskt tränger ut en riktig lösning på kolförbränningen. Vindkraften kan inte lösa biffen eftersom det bara blåser ibland.
    * Kärnkraften straffskattas och vinden subventioneras. Det finns inga rationella skäl till det. Är ni ekonomiskt liberala eller inte?

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Ja, ser du så på saken, då får du leta dig vidare till en annan sida med andra synpunkter.

    Vindkraften är självklart inte optimal. Det blåser inte på beställning. Enligt min mening är det bättre att använda sig av vindens energi än att låta den blåsa förbi.

    Vindkraft har använts i många, många år. Vindkraften är egentligen inte alls någon nyhet.
    Inger

    SvaraRadera
  5. Leta mig vidare? Jo, kanske det. Det är som vanligt med er politiker - istället för att ta en riktig diskussion om sakfrågan så kör ni ert sociala manövreringsspel, och jag blev just avsnoppad i det. Ajöken.

    SvaraRadera