torsdag 10 september 2009

Långbyxor och öl

Jag har tidigare skrivit om journalisten Lubna al-Hussein, som åtalats i Sudan för att hon haft på sig långbyxor vid ett besök på en restaurang. För detta kunde hon dömas till piskrapp eller böter. Vid den uppmärksammade rättegången dömdes hon till böter, som hon vägrade betala, och som därför förvandlades till fängelse.

Nu släpptes hon efter en dag i fängelse, eftersom det regeringstrogna journalistförbundet i Sudan betalade böterna. (Uppgiften om att Sudans journalistförbund är regeringstroget citerar jag från Dagens Nyheter.)

I Malaysia har en 32-årig kvinna, Kartika Sari Dewi Shukarno, dömts till spöstraff för att hon har druckit öl på en nattklubb. Spöstraffet har, efter världens uppmärksamhet, skjutits upp till efter ramadan.

Uppmärksamheten har både Lubna al-Hussein och Kartika Sari Dewi Shukarno fått, men det räcker förstås inte. Det måste vara många som uppmärksammar denna fråga som i grunden handlar om alla människors lika värde och rättigheter. En kvinna måste har friheten att kunna gå i långbyxor eller att dricka öl, precis som män kan.

Något annat är inte acceptabelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar