onsdag 23 september 2009

Gemensamt PUL-ansvar?

Katrineholms-Kuriren rullar upp en obehaglig härva av trådar som följd av ett överklagande till länsrätten om övertagandet av driften av caféverksamheten vid Stora Djulö.

När länsrätten dömde att kommunen inte gjort något rättsligt fel i frågan, twittrade kommunchefen i ren glädje "jippie". Det ber han i samma tidning nu om ursäkt för.

Länsrättens beslut publicerades sedan på Katrineholms kommuns hemsida med handlingar som innehöll personuppgifter om de två personer som överklagat beslutet. Publiceringen är anmäld till Datainspektionen, eftersom den kan bryta mot reglerna i personuppgiftslagen, PUL. Anmälan är inlämnad två gånger, dels från berörd person, dels av kommunchefen.

För att ytterligare trassla till det hela har kommunen för tillfället inte någon personuppgiftsansvarig. Ansvaret för publiceringen, som enligt artikeln i KK skett "i samspråk med Göran Dahlström", faller då på kommunstyrelsen. (Göran Dahlström är kommunstyrelsens ordförande och representerar socialdemokraterna.)

Nu börjar det bli verkligt intressant juridiskt. Har jag, som en av kommunstyrelsens ordinarie ledamöter, ett kollektivt ansvar för vad kommunstyrelsens ordförande gör? Eller går den frågan inte att ställa, då det är "kommunstyrelsen" som är ansvarig? Alla ledamöter?

Frågan tangerar dessutom de frågor som vi arbetar med i Yttrandefrihetskommittén, nämligen hur omfattande grundlagsskyddet ska vara.

Det kommer mer trådar att dra i, det är jag övertygad om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar