tisdag 10 februari 2009

Katrineholms droppe i havet

EU är närvarande i vardagen. Vid varje kommunalt sammanträde finns det frågor som EU har inflytande över. Därför är EU så viktigt för de kommunalt förtroendevalda, framhöll KS-ordföranden i Ovanåker Björn Mårtensson vid Centerpartiets kommundagar i Visby. Det var också därför, och för att det är val till Europaparlamentet 7 juni, som det var så många EU-anknutna punkter på programmet under kommundagarna.

Men stämmer detta? Jag gör ett enkelt test. Vad avhandlades vid gårdagskvällens sena sammanträde i kommunfullmäktige i Katrineholm? Åtminstone ett ärende hade tydliga kopplingar, nämligen fastställandet av vatten- och avloppstaxan. Dagens och morgondagens krav från EU kommer att innebära ökade kostnader. Det handlar om att säkra tillgången på dricksvatten och skydda vårt vanligaste och viktigaste livsmedel från olika typer av hot. Det kan vara att skydda det mot attentat (förgiftning). Kraven höjs dessutom på kvävereningen, så att övergödningen ska kunna minska.

Det är bra med mindre utsläpp till Östersjön, det röstar jag gärna för. Det är också bra att EU ger oss gemensamma regler. Då gör våra insatser mer nytta. Katrineholm kan bidra med sin droppe i havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar