fredag 31 mars 2017

Ängla-mys



Kan morgonen börja bättre än med Ängla-mys? En fin fredagsfrukost hos Änglarnas kök, som i veckan firade sin treårsdag, är en god start på dagen.

Lunch hos Claudias är heller inte fel.

Katrineholm har många mysiga matställen och kunniga krögare.

torsdag 30 mars 2017

Torgförd nyhet

Idag har lokalradion torgfört min och Centerpartiets reservation mot majoritetens beslut att sälja en stor del av Stortorget för att göra det mindre genom att bebygga det. Lokaltidningen Katrineholms-Kuriren skriver också om detta.

Så här skrev jag själv om det hela:

"Reservation angående Markanvisningsavtal avseende byggnation för bostadsändamål, handel och restaurang inom del av fastigheten Sandbäcken 3:1 i Katrineholms kommun

Centerpartiet anser att det är människorna som gör ett torg levande och att det inte kommer att skapas genom att Stortorget bebyggs. Därför är vi i grunden motståndare till nya byggnader på torget. Det är också mycket diskutabelt att Socialdemokraterna och Moderaterna i kommunledningen är villiga att göra sig av med Katrineholms allmänna platser. Ett torg är inte en yta vilken som helst. Det är en plats för samlingar. Det är en plats för demokrati. Vilka platser i övrigt är kommunledningen beredd att göra sig av med som är etablerade i katrineholmarnas själ och hjärta?

Det underlag som kommunstyrelsens ledamöter har fått sig presenterat inför affären är undermåligt. Vilket område avses i avtalet? Är det hela torget eller är det kartans gulmarkerade yta? ”Del av” är inte alls preciserat. Det har också tidigare sagts att alla kostnader som uppkommit ska belasta byggnaden. I avtalet står dock att kommunen bekostar nödvändiga lantmäteriförrättningar och plankostnader. Så har det inte varit i andra avtal av motsvarande karaktär, exempelvis för kvarteret Alen.

Utöver den principiella frågan, att det är fel att bebygga ett torg vilket är grunden till hela affären, så är det ett för kommunen dåligt avtalsunderlag.

Mot bakgrund av detta yrkade jag avslag till förslaget.

Då mitt yrkande avslogs reserverar jag mig mot beslutet."

onsdag 29 mars 2017

Människorna gör torget



I dag har majoriteten i kommunstyrelsen i Katrineholm nästan sålt Stortorget. Majoriteten har i alla fall tagit första steget till en försäljning genom att godkänna ett markanvisningsavtal.

Centerpartiet röstade liksom hela oppositionen avslag till förslaget, det vill säga att torget ska få fortsätta att vara torg. Centerpartiets syn är att det är människorna som gör torget trivsamt och det kan vara precis som på bilden från sommaren 2014 att besökarna kan ta sig en glass och trivas i solen.

Ett torg är en plats för demokratiska möten. Det är inte något som man säljer eller bebygger.

Skulle gått på treårskalas...

... men det hanns inte med idag! Jag får fira fantastiska Änglarnas kök vid ett annat tillfälle än en dag då kommunstyrelsen sammanträder.

Änglarnas kök är ett av Katrineholms småföretag som växt bra under sina tre år. Jag brukar äta fredagsfrukost där ibland för att uppmuntra min personal. En egenföretagare får ju själv svara för personalvården.

tisdag 28 mars 2017

Vanvettesaffärer

Ibland kan man tänka på Emil i Lönneberga. Hans pappa var en smålänning med alla fördomar som man kan ha om detta folkslag när det gäller handlaget med pengar. De anses vara försiktiga och det var väl kanske därför inte så konstigt att pappa Anton tyckte att det var "vanvettesaffärer" när Emil ropade in ett som annat på auktionen.

Vanvettesaffärer är det som majoriteten i kommunstyrelsen i Katrineholm är beredd att göra när den vill sälja ut Stortorget. Det är allmän mark och en plats för demokratiska samlingar som nu ska säljas enligt andra principer än vad som gällt tidigare, när kommunen upprättat markanvisningsavtal. Priset för byggrätten är ungefär halva priset mot vad en annan ganska närbelägen tomt kostat och i tidigare avtal har köpande bolag fått stå för detaljplanekostnader.

Men det är lite olika som jag brukar säga.

Hur jag kommer att rösta? Avslag är det enda möjliga för Centerpartiets del.

måndag 27 mars 2017

Snart mot Österåker

2017 innebär valrörelse, fastän det kanske inte har märkts så mycket, utåt sett. Men den 17:e september är det dags för kyrkoval för Svenska kyrkan. Ikväll ska jag till Österåker och bistå våra lokalt engagerade med råd och dåd efter bästa förmåga. Det blir nog bra!

Varje fiber är en resurs

Dagens Nyheter har idag en intressant artikel om vår extrema textilkonsumtion. Vi köper nytt och kastar gammalt innan det är helt färdiganvänt. Det skulle gå att använda kläderna mycket mer och förnya garderoben mycket mindre. Det finns klädbibliotek, där man kan byta olika plagg, det finns second hand och det finns vintage. Det finns också möjligheter att återvinna textilierna i nya produkter eller ta vara på fibern.

Jag är inte någon riktigt vanlig konsument. Jag kastar inte. Vissa favoriter har hängt med länge. Det finns blusar som varit med i nästan varje tvätt sedan ett syskonbarns dop. Hon har fyllt 20. Andra plagg väntar på att gå iväg till klädinsamlingen.

Det finns mycket att göra för att ge plaggen längre liv. Centerkvinnan Gunilla Hjelm har startat rag2rug för att ge utnötta textilier nytt liv. Mer sådant behövs. Vi behöver också få en bättre organisering av textilinsamlingen så att klädkedjor ges möjlighet att ordna insamlingar lagligen. Idag är gamla textilier att betrakta som avfall, vilket inte borde vara fallet. Varje fiber är en resurs!



Kläder måste kunna få längre liv. Ytterligare ett argument för att ställa upp som riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland.

lördag 25 mars 2017

Våffeldag idag och imorgon



I dag är det Våffeldagen. Ja, egentligen är det en förvrängning av vårfrudagen, som i sig inte har det allra minste med årstiden vår eller med våfflor. Men om man säger det snabbt, så kan det kanske någon gång ha låtit som våfflor? Vår fru handlar om jungfrun Maria, Jesu moder, som fick en ängels besök (bebådelse) vid den här tiden som ett förebud om Jesu ankomst senare under året.

Vårfru har satt spår lite mer än som ett gott tillfälle att äta våfflor. I Strängnäs kommun, ute på Fogdön, finns Vårfruberga klosterruin. Där fanns fram till en bit in på 1500-talet Sveriges rikaste kloster. Men sedan kom reformationen och Gustav Vasa, som tog denna som en förevändning att förbjuda klosterverksamheten, riva klostren och ta stenen för att bygga upp egna slott och försvarsanläggningar.

En vacker vårdag i den gångna veckan gjorde jag en avstickare från Strängnäs för att titta på sevärdheten. Ruinen ligger vackert vid Mälarens strand och det krävs en del fantasi för att få murarna att tala.

Och i morgon ska jag tillsammans med andra Centerkvinnor i Stora Malm se till att gudstjänstbesökarna får fira kyrkkaffe efter gudstjänsten med våfflor. Klockan elva, sommartid, börjar gudstjänsten i Stora Malms kyrka.

Bussigt sällskap



I fredags ordnade kommunerna i Katrineholm, Flen och Vingåker en gemensam näringslivsdag. Det fanns fler arrangörer, bland annat Företagarna och Sörmlands Sparbank. Företagarna passade på att dela ut priset till Årets företagare i de tre kommunerna. Jag hade förmånen att ha det bussigaste sällskapet av alla i lokalen - jag satt nämligen jämte en av pristagarna, Sven Carlsson ägare av Katrineholms Buss. Lite senare anslöt hans kompanjon Martin Kylestorp, som även han fick en egen staty och blomsterbukett.

Priset går till ett stabilt, framsynt företag. Ett stort grattis till Martin och Sven som styr sitt bolag på bra! Och som dessutom bjöd på trevligt sällskap!

onsdag 22 mars 2017

Stortorget ska bebyggas till varje pris

I dagens Katrineholms-Kuriren presenterar kommunledningen att Stortorget ska bebyggas och att kommunstyrelsen vid sitt kommande sammanträde ska besluta om markanvisning vid kommande möte.

Utan att ha sett beslutsunderlaget är det bara att konstatera att Stortorget tydligen ska bebyggas till varje pris. Det är ett prestigebygge som tydligen måste genomföras.

Hela byggnationen är feltänkt. Det har vi sagt hela tiden i Centerpartiet. Den enda "trösten" är att kommunens bostadsbolag, KFAB, inte behöver ta den totala risken.

Ännu en kväll i demokratins tjänst

Ikväll är det sammanträde med kyrkofullmäktige i Katrineholmsbygdens församling. Det är sammanträden som är öppna för allmänheten, så välkommen till Sandbäcksgården klockan 19.00.

På programmet ikväll står att få en inblick i hur en stadsmission kan fungera, om vår verksamhet Gåvorna växer åt det hållet. Därutöver är det ett beslut för att föra över pengar till nästa år som inte hunnits användas till det avsedda samt några fyllnadsval.

måndag 20 mars 2017

Nytt pass i demokratins tjänst

I kväll är det dags för kommunfullmäktige i Katrineholm att samlas på nytt på Safiren. Det blir ett nytt pass i demokratins tjänst, där vi från Centerpartiet bland annat kommer att strida för att kommunen fixar pendlarparkeringar i Äsköping. Vår ledamot Anita Karlsson har motionerat om detta. I den ganska färska Översiktsplanen del landsbygden står det att kommunen ska se till att det finns pendlarparkeringar så att fler åker kollektivt, men när det väl ska göras verkstad av planen, då går det inte lika bra.

Centerpartiet anser att kommunen ska följa sina beslut och vi har flera partier från oppositionen med oss på detta. Socialdemokrater och Moderater yrkar dock avslag.

söndag 19 mars 2017

Årsmöte nummer fem

Två årsmöten samma helg, det bättrar på statistiken. Idag har jag hållit i ordförandeklubban, när DHR i Katrineholm höll sitt årsmöte. Det är intressant att få inblickar i hur andra organisationer arbetar. Föreningssverige behöver varenda organisation som bidrar till civilsamhället och till demokratisk utveckling. Här handlar det dessutom om att arbeta för att personer med olika typer av funktionsvariationer ska få ökade möjligheter att leva ett rikt liv. Det är i allt viktiga frågor.

Årsmöte nummer fyra

I år går det trögt med mina årsmöten, men jag har åtminstone kommit till årsmöte nummer fyra som blev Sörmlands Centerpartidistrikts årsstämma i Gnesta. Det var mycket folk, vilket kanske berodde på att det är nomineringstider, men också för att opinionen verkligen är med Centerpartiet just nu. Opinionsmätningarna har placerat Centerpartiet ett gott stycke över tio procent.

Men det är inte ett valresultat, vilket vår partisekreterare Michael Arthursson, som medverkade på stämman, så noga påpekade. Än har ingen röstat och det är långt kvar till valdagen.

Men vi förbereder oss på bästa sätt. En riktigt stärkande lördag.

lördag 18 mars 2017

Nominerad för medlemsomröstning

Valrörelsen är igång! I dag har jag och ett 80-tal medlemmar från hela Sörmland varit i Gnesta för att bland annat förnominera till Centerpartiets riksdagslista. Alla namnförslag listades och de kandidater som anmält sig i förväg gavs möjlighet att hålla en tre minuter lång presentation.

Nästa steg är att en presentation av kandidaterna går ut på omröstning till medlemmarna, så att nomineringskommittén kan få en fingervisning om vilka kandidater som medlemmarna helst ser på Centerpartiets riksdagslista.

Mycket arbete återstår innan valdagen förstås.

fredag 17 mars 2017

Trollen bakom orden

Dagens Nyheter gräver fint fram trollen bakom orden i de främlingsfientliga publikationerna som huserar på internet och i tidningsform. Det är ett bra jobb, det är bara lite tråkigt att det inte går att länka till texterna, eftersom de är värda en större spridning.

Trollen bakom orden spricker kanske inte i Dagens Nyheters ljus, men de mår säkert inte bättre av den berättigade granskningen.

onsdag 15 mars 2017

Orättvis fördelning

Idag har vi haft personalutskott i Katrineholms kommun. Det är ofta sammanträden där vi ledamöter fattar beslut i bred enighet. Men inte idag. Bland dagens ärenden fanns en punkt om de löneprioriteringar som kommunen vill göra. Inga handlingar hade kommit om detta, trots att majoriteten, Göran Dahlström (S) och Lars Härnström (M) för flera dagar sedan presenterat att majoriteten vill satsa extra på att höja lönerna för sjuksköterskor och lärare.

Vi ledamöter fick ärendet utdelat på bordet under sammanträdets gång. Vi fick dessutom ett nytt, muntligt förslag till beslut från ordföranden.

Det är under all kritik att få ett underlag till ett tiomiljonersbeslut på det viset. Hur som visade det sig att de lärare som inte fått del av det statliga lärarlönelyftet nu skulle få höjda löner fördelade över hela gruppen. Men den andra gruppen, bestående av sjuksköterskor och andra vårdande yrken skulle få den extra lönehöjningen fördelad efter förhandling och utan givna kriterier. Det tyckte jag var orättvist och yrkade att även dessa lönemedel skulle användas för en generell höjning till den utvalda gruppen.

Förslaget röstades ned och jag fick reservera mig för Centerpartiets räkning.

tisdag 14 mars 2017

Närodlat på riktigt



De gröna näringarna är verkligen närodlat på riktigt! I går hade vi i Centerpartiet glädjen att gästas av LRF:s kommungrupp, representerade av Christin Larsson och Elisabet Svensk. På bilden skriver Christin Larsson intensivt ner idéerna som Claudia Grathwohl och Anita Karlsson för fram.

Vi får se hur uppslagen kan omsättas i praktiska förslag för levande landsbygd.

måndag 13 mars 2017

Valkampanj i annat land

Jag har lyssnat till nyhetssändningarnas rapportering om den turkiska regeringens valkampanjer i andra länder och hur olika kampanjerna har hanterats av de aktuella länderna. I Nederländerna blev det tvärstopp och i Sverige var det bara att köra.

Det verkar något märkligt att ett regeringsparti skickar ut sina ministrar till andra länder för att valtala. I något nyhetsinslag påstods det till och med kunna vara ett brott mot Turkiets lagar. Det märkliga är, tycker jag, att landets regering är så osäker på utgången, som i sak innebär starka inskränkningar av friheter, att den måste försöka omvända väljare som till och med befinner sig utanför det egna landets gränser.

Fast å andra sidan - det bor väldigt många röstberättigade utlandssvenskar som är intressanta i riksdagsvalet och det har hänt att partier haft arrangemang "utomlands", så vad är skillnaden? Skillnaden heter antagligen Turkiet och består i innehållet i det som omröstningen handlar om. Då blir det svårare att skilja på sak och person. Demokrati måste vinnas med demokratiska medel.

Kandidatklart

Nu är den iväg och kampanjen är i gång! Jag har just fyllt i formuläret som ska gå ut i medlemsomröstningen om vilka som Centerrörelsens medlemmar i Sörmland helst ser på valsedeln till riksdagsvalet 2018. Jag är en av kandidaterna som ska köra en tuff valrörelse för att se till att Centerpartiet i Sörmland återtar vårt riksdagsmandat.

tisdag 7 mars 2017

Minimässa med riksdagsledamot



Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson var ett av dragplåstren vid Centerpartiets minimässa i Vingåker igår. Han berättade om vilket ledarskap som krävs för Sverige för att visa på framtidstro för Sverige.

Före och efter anförandet gavs det möjligheter för kommande sörmländska riksdagskandidater att presentera sig. Jag finns med bland kandidaterna som vill att Centerpartiet i Sörmland ska återta sin plats i riksdagen. Mitt mål är att fortsätta kampen mot orättvisor, exempelvis att en del har så låga pensioner.

måndag 6 mars 2017

Tradition och förnyelse

Jag har bloggat sedan 2009. Det är ganska länge sedan och det har blivit en hel del inlägg. Nu har det skett en förnyelse av bloggen. Jag har förnyat den alldeles själv och med Centerpartiets nyare logga. Bra, eller hur Christian Wallin?

Valrörelse i förnomineringstider

I dag startar valrörelsen. Trots att det "bara" är förnomineringstider, så ordnar Centerpartiet i Vingåker en minimässa med utställning och med Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson som huvudtalare. Vid sidan om så ges redan förnominerade riksdagskandidater möjlighet att göra en presentation av sig själva och vad de vill uträtta i riksdagen. Så klart att jag är med! Nu börjar resan mot ett nytt riksdagsmandat för Centerpartiet i Sörmland!

söndag 5 mars 2017

Laddar för fler laddstolpar

I veckan lämnade Centerpartiet in en motion som ska göra att det blir fler laddstolpar i Katrineholm. Vi vill att alla detaljplaner som antas eller görs om har med tankar om laddstolpar.

Så här skriver vi i motionen:

!Motion till kommunfullmäktige i Katrineholm om

Planer för fler laddstationer

En förklaring till varför det inte finns fler elbilar i Sverige är bristen på ställen att ladda dem. Det beror i sin tur på att elbilarna är få. Därmed uppstår ett oönskat moment 22.

Det ställs höga krav i samhällsplaneringen att integrera och skapa förutsättningar för hållbara transporter, förnybara energikällor och miljöhänsyn när nya områden planeras. Då är det viktigt att arbeta med både långsiktiga visioner och kortsiktiga handlingar. Centerpartiet vill att Katrineholms kommun genom att införa bestämmelser i detaljplaner bidrar till att påskynda utvecklingen av hållbara transporter.

Enligt uppgift från Energimyndigheten sker huvudelen av den överförda energin, ungefär 80-90 procent, vid icke publika, i många fall enskilda, parkeringsplatser. Därför är det viktigt att utrusta dessa parkeringsplatser med laddmöjligheter för att det ska bli möjligt att öka antalet laddfordon.

Eftersom ett fordon står parkerat 95 procent av tiden och det oftast är vid bilägarens ordinarie parkeringsplats, till exempel vid hemmet eller företagsparkeringen, är det lämpligt att placera laddstationen där. Oftast är det parkeringsplatsen som används på natten som används i störst utsträckning. Det kan gälla parkeringsplatser som tillhör en bostadsrättsförening, vid ett hyreshus, villa eller en företagsparkering. När el finns framdragen är det relativt enkelt att installera uttag för laddning av elfordon.

Centerpartiet yrkar:

Att i varje ny detaljplan, såväl för bostäder som för verksamheter, införs bestämmelser om installation av och förberedelser för laddstationer för elfordon.

Katrineholm 27 februari 2017

Inger Fredriksson (C) Sten Holmgren (C)

Ann-Charlotte Olsson (C) Anita Karlsson (C)"

fredag 3 mars 2017

Slöseriet med skattemedel fick svar

Jag lyckades tydligen förarga Göran Dahlström (S) och Lars Härnström (M) tillräckligt mycket för att de här i veckan skrev ett svar på min lilla insändare om slöseriet med skattemedel. Därför fick det bli en liten vers till som svar på tal.

"De varar på frågor som inte är ställda" var den rubrik jag satte på insändaren och som redaktören gillade.

Fortsättningen lyder så här:

"Lars Härnström (M) och Göran Dahlström (S) svarar i sitt inlägg 2 mars på frågor som inte är ställda i min insändare om slöseriet med skattemedel. Det är dock intressant att det nu finns omfattande underlag i ord till vad som ska göras. I kommunstyrelsens handlingar omfattade beskrivningen en sida, som på begäran från oppositionen kompletterades med en bild och ett Excelark med kostnader. Detta underlag, som enbart handlade om körsbärsdalen vid Talltullen, fick oppositionen ta del av omkring 20 minuter innan det var dags att fatta beslut.
Så fungerar demokratin i Katrineholm.
Inger Fredriksson (C)"

Tiden går så fort...

... och jag måste skriva andra saker som inte passar så bra på en blogg. Det är förklaringen till att det inte har blivit något blogginlägg alls så här i början av mars. Men jag ska bättra mig! Det lovar jag alltid!