måndag 27 mars 2017

Varje fiber är en resurs

Dagens Nyheter har idag en intressant artikel om vår extrema textilkonsumtion. Vi köper nytt och kastar gammalt innan det är helt färdiganvänt. Det skulle gå att använda kläderna mycket mer och förnya garderoben mycket mindre. Det finns klädbibliotek, där man kan byta olika plagg, det finns second hand och det finns vintage. Det finns också möjligheter att återvinna textilierna i nya produkter eller ta vara på fibern.

Jag är inte någon riktigt vanlig konsument. Jag kastar inte. Vissa favoriter har hängt med länge. Det finns blusar som varit med i nästan varje tvätt sedan ett syskonbarns dop. Hon har fyllt 20. Andra plagg väntar på att gå iväg till klädinsamlingen.

Det finns mycket att göra för att ge plaggen längre liv. Centerkvinnan Gunilla Hjelm har startat rag2rug för att ge utnötta textilier nytt liv. Mer sådant behövs. Vi behöver också få en bättre organisering av textilinsamlingen så att klädkedjor ges möjlighet att ordna insamlingar lagligen. Idag är gamla textilier att betrakta som avfall, vilket inte borde vara fallet. Varje fiber är en resurs!Kläder måste kunna få längre liv. Ytterligare ett argument för att ställa upp som riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar