måndag 13 mars 2017

Valkampanj i annat land

Jag har lyssnat till nyhetssändningarnas rapportering om den turkiska regeringens valkampanjer i andra länder och hur olika kampanjerna har hanterats av de aktuella länderna. I Nederländerna blev det tvärstopp och i Sverige var det bara att köra.

Det verkar något märkligt att ett regeringsparti skickar ut sina ministrar till andra länder för att valtala. I något nyhetsinslag påstods det till och med kunna vara ett brott mot Turkiets lagar. Det märkliga är, tycker jag, att landets regering är så osäker på utgången, som i sak innebär starka inskränkningar av friheter, att den måste försöka omvända väljare som till och med befinner sig utanför det egna landets gränser.

Fast å andra sidan - det bor väldigt många röstberättigade utlandssvenskar som är intressanta i riksdagsvalet och det har hänt att partier haft arrangemang "utomlands", så vad är skillnaden? Skillnaden heter antagligen Turkiet och består i innehållet i det som omröstningen handlar om. Då blir det svårare att skilja på sak och person. Demokrati måste vinnas med demokratiska medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar