Edeby udde med sin återskapade strandmiljö vid Yngaren gav bästa möjliga inramning, när Katrineholms kommun och LRF bjöd in till firande av Vattenveckan. Det var ett rikt program som erbjöds och i centrum stod Yngaren, som är vattentäkt för Nyköping och Oxelösund och en del av Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund.
Karolina Wetterblad, VD Nyköping och Oxelösunds Vattenverksförbund, berättade om hur vattenbehovet förändrats genom befolkningstillväxten. Idag tas ytvattnet från Yngaren och pumpas till Larslundsåsen för att behandlas och så småningom nå ut till konsumentens vattenkran. Vattnet i Yngaren innehåller mycket organiskt material och det bidrar i sin tur till att järn och mangan fälls ut och ställer till det med beläggningar. Annars är det ett bra vatten. Vattennivån är ovanligt låg i Yngaren i år och som det sjunker ytterligare tre meter, så finns det inte mer vatten att hämta den vägen.
Jerry Persson, från Vattenvårdsförbundet, berättade om fiskförekomsten i sjön. Här finns vanliga arter, men även nissöga, som är en nattaktiv fisk som borrar ner sig i sandbotten och därför inte brukar upptäckas så lätt. Men besökarna på vattendagen fick se en liten fisk.
Biolog Stefan Lundberg berättade mer om de musslor som finns i sjön och som fungerar som små reningsverk. Flera musselarter finns i Yngaren och Stefan försökte lära oss skillnaden mellan målarmusslor och dammusslor. Det var svårt att tro att det fanns så mycket intressant kring detta slutna djur att berätta om.
Mitt i föredraget kom vatten från ovan och förkortade programmet väsentligt. För den vackra sommardagen var inte lika behaglig med det piskande regnet som gjorde besökarna dyblöta.
Utställda musslor av olika arter.
Mysig dag vid stranden med intressanta upptäckter.
Biolog Stefan Lundberg demonstrerar musslor.
Jag började som städhjälp
10 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar