söndag 10 september 2017

En runda för aptiten

Hur gör man snus? Det skulle avslöjas klockan elva. Tillsammans med Claudia Grathwohl och Anita Karlsson gav jag mig därför ut på en faktasökande resa i Sörmland.

Målet var Kalkugnstorp, en av 54 platser som höll öppet under Aptitrundan 2017. Här skulle snusets hemligheter avslöjas och lite hemligt är det fortfarande, eftersom vi kom fram först på sluttampen. Men det var spännande att höra om hur tobaksplantorna som odlades på gården odlades, bladen plockades och fick torka under ett år för att sedan år två kunna bli till snus med hjälp av malning av bladen, diverse tillsatser och upphettning. Så tror jag i alla fall att det gick till och om man hade gjort allt rätt, så skulle det bli prisvärt snus...

Nej, det kan jag definitivt inte garantera. Men det förstörde i alla fall inte aptiten. Vi kunde ta oss dagens första fika med generösa påtårsmöjlighetr.



Nu fanns det inte bara fika att köpa, utan ett helt sortiment av gårdsprodukter som marmelader, must, ägg och potatis. På behörigt avstånd från gårdsbutiken jobbade en sugga med kultingar med jordförbättring. Linderödssvin är en gammal svensk grisras från Skåne som undkommit utrotning.



Sedan ställdes färden mot Kjula hembageri. Specialiteten där är att baka utan gluten. I "bagarstugan" pågick kommersen och från boningshuset ljöd ljuv musik, för att locka fikasugna att ta slå sig ner bland hantverk och bakverk.



Kandidat i motljus, innan det är dags att åka vidare mot Robert E's botaniska i Ärla. Här bjöds återigen en varierad kost bestående av choklad, honung, grönsaker i många olika färgrika former samt blommor. Mat fanns det också och vi åt en härlig svampsoppa! Mums för hungriga Aptitresenärer!



Anita, som just haft namnsdag, firades med en egen solros.

Ett bra besöksmål har något för alla. Där ska finnas något att äta direkt, något att köpa hem och så upplevelser för stora som små. Här var det alla rätt. Vuxna kunde titta på konst och de något yngre kunde titta på konstiga saker som blommade i den lilla upplevelseparken. Det är sådant som gör att man vill komma tillbaka mer än en gång. Kanske också att chokladen har samma effekt, om man inte har ätit sig mätt på soppan...



Små troll som fångar ögat.

Att hinna med tre besök under en Aptitrunda är ganska lagom. Det går att göra fler stopp, om man startar tidigt och är idog. Det är hur som helst en trevlig tur att göra bland Sörmlands mat- och upplevelseentreprenörer! Mera sådant, Sörmland har goda förutsättningar för detta! Att förädla produkter, sälja råvaror och matupplevelser, det är ett vinnande koncept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar