torsdag 6 april 2017

Meny - extra matnyttigt matprogram

Lyssnade till radioprogrammet Meny på väg mot Strängnäs. Det brukar vara ett program som höjer aptiten så där ordentligt att man inte önskar att resan ska ta slut utan att man hinner lyssna färdigt. Idag var det extra intressant, för det handlade om vår livmedelsförsörjning och att allt färre känner till sambanden från jord till bord.

Jag kom att tänka på min pappa och hur en tjej från angränsande samhället (Hogstorp) tyckte att det såg pittoreskt ut, när han sådde för hand.

Nu var det ju inte direkt så att han sådde. Jo, det såg nog ut som om han gjorde det, när han gick med en spann och kastade ut korn med jämna tag. Det var bara det att det inte var havre eller vete, utan det var konstgödning som spreds över vallarna. Vi var inte så moderniserade att vi hade köpt en konstgödselspridare på den tiden, den kom lite senare.

Så lite kunde man då, på tidigt 1970-tal, vad vet människor idag om sambanden och förutsättningarna för odling?

Ännu mindre, menade bonden Gunnar Rundgren i reportaget. Och han har tyvärr rätt. Vi borde veta mycket mer om varifrån maten kommer. Vi borde titta på innehållsdeklarationerna och bli mer misstänksamma ju längre de är. Vi borde vara rädda om våra jordbrukare och våra jordbruk. Vi borde akta jorden och lära oss att hushålla med den.

Det kanske låter konstigt och svårt. Det mesta börja med dig själv och med de val du gör i affären och på tallriken. Du kan börja med att lyssna till reprisen på Meny. Det programmet innehöll mycket matnyttigt. Du garanterat att bli mer närodlad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar