onsdag 18 mars 2015

En särskild sorts demokrati

I Katrineholm styr som bekant Socialmoderaterna. De har ungefär två tredjedelar av mandaten i kommunfullmäktige. De kan i princip besluta hur de vill, utan att ta hänsyn till någon. Så sker också.

I måndags beslutade kommunfullmäktige att kommunens bostadsbolag och dess industrifastighetsbolag, KFAB respektive KIAB, ska granskas av majoritetens föreslagna revisorer. De Socialmoderata majoriteten hade som av en händelse valt ut två revisorer att utföra detta uppdrag. Båda är kommunrevisorer, men det var inte de här två som revisorerna inom sig hade valt. Den ordinarie revisorn, Marita Bengtsson, hade dessutom till bara för en mandatperiod sedan haft uppdraget som ordförande i KFAB.

En väldigt olycklig nominering, menade jag, Centerpartiet och övriga oppositionen bestående av Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Hur ska man seriöst kunna granska en organisation som man tidigare har arbetat för? För även en styrelseordförande måste ju se till bolagets bästa.

Att Marita Bengtsson (S) tidigare varit ordförande såg den tilltänkte ordföranden Fredrik Olovsson (S) närmast som en merit! "Då känner hon ju bolaget".

Ja, visst råder det en särskild sorts demokrati i Katrineholm. Här styrs vi ytterst av vad Arbetarkommunen har bestämt och vad Moderaterna har anpassat sig till.

Det är lite olika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar