torsdag 5 mars 2015

Sätt den äldre i centrum

P1 Morgon tar upp problemet med att många sjukhussängar tas upp av medicinskt färdigbehandlade patienter. Oftast handlar det om äldre människor som inte har någon annan vård ordnad för sig. De är liksom varken friska eller sjuka, men alldeles för dåliga för att klara sig på egen hand och utan någon annans omvårdnad.

I radioinslaget får Maj Rom uttala sig med sedvanlig klokhet. För det handlar om att se människan, inte att börja i plånboksfrågan. Många äldre skulle må mycket bättre om de kunde få behandling på plats, i sitt hem, oavsett om det är i vanliga "hemma" eller på ett boende med service. Att förebygga är att föredra och att försöka minimera flyttningarna av multisjuka äldre.

Men ibland är sjukhusbehandling oundviklig. Då finns det också mer att göra, exempelvis att skriva ut patienterna under hela dagen, så att transportkedjan hinner med. Då handlar det om ren logistik och om att se till att "flyttkedjan" fungerar - att det finns lämpliga bilar och personal för transporten, eller anhöriga, och att det också är möjligt att ta emot personen bra när den väl kommer hem.

Visst kan det vara så att kommunen saknar platser, men det kan knappast gå att begära att kommunen ska ha tomma platser som väntar utan minsta framförhållning. Det är rimligt att den vårdplanering som ska göras innehåller några dagars marginal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar