lördag 6 december 2014

Miljömåttbandet

I måndags åkte jag över gränsen och in i Östergötland för att tillsammans med Centerpartiets Norrköpingskrets lyssna till förra miljöministern Lena Eks ord. Då var inte "regeringskäbblet" klart, men Lena Eks uppfattning var solklar: "Vi kan inte rädda Löfven, hans regering för en helt annan politik än den vi vill se. Det viktigaste är vilket Sverige vi vill ha."

Men vid sidan av regeringshaveriet, så pågår miljöförhandlingarna. Tyvärr så överskuggas de av turerna kring regeringen.

Lena Ek menade att miljöarbetet går framåt, om än långsamt, och att grunden för den svenska politiken finns i Alliansregeringens klimat- och energiöverenskommelse.

Om jag nu läser mina anteckningar rätt, så liknade Ek världens miljöutsläpp vid ett miljömåttband, en meter långt. Av denna meter svarar EU för utsläpp motsvarande en decimeter och Sverige för en millimeter av helheten. Som sagt med reservation för att jag fått enheterna om bakfoten.

Men Sverige har en mycket viktig roll i förhandlingarna och för att "korta" miljömåttbandet ytterligare.

- Sverige har en medlande och mäklande roll, menade Lena Ek.

Ja, så har det varit och förhoppningsvis kan det fortsätta så, om Sverige för en konstruktiv och realistisk politik som det går att få fler att enas kring. För det är bättre med små steg mot målet, än inga steg alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar