tisdag 12 augusti 2014

"En bit kvar till hälften var"

I dag är min replik till Christine Gilljam införd om Centerpartiets jämställdhetspolitik. Eftersom det inte går att länka till artikeln, så publicerar jag den i sin helhet:

"Replik svar till Christine Gilljam (SN 1/8): Det är positivt att jämställdhetsfrågorna hamnat i centrum för debatten igen. För det är där de hör hemma.

Därför är det bra att Christine gilljam (S) med sitt inlägg i sN 1/8 ger mig möjlighet att fortsätta debatten.

Vi har i grunden olika syn på hur välfärd skapas och var besluten ska fattas. Min och Centerpartiets syn är att det är företag som skapar jobb, som ger skatteintäkter som räcker till kostnaderna för välfärden. (S) vill att alla ska betala mer skatt för att betala välfärden samtidigt som partiet har gått med på samtliga jobbskatteavdrag när de väl varit genomförda.

Centerpartiet står för en närodlad politik, där beslut ska fattas så nära dem som berörs av besluten. Även av den anledningen har jobbskatteavdraget varit bra - det har gett fler makten över den egna vardagen.

Jobbskatteavdraget har gett mer i procent till dem som haft låga inkomster och inneburit att många kvinnor har fått väsentligt mer kvar av lönen genom jobbskatteavdraget än genom de allmänna lönepåslagen. När det gäller Rut så tycks Gilljam leva i den inrotade föreställningen, att ett borttagande av Rut skulle öka jämställdheten. Sanningen är att från att enbart ha gynnat en mansdominerad bransch - byggbranschen - har nu kvinnors företagande få ett uppsving. Därtill får alla som äger en fastighet göra Rotavdrag, vilket har lett till ett ökat ägande bland kvinnor.

Slutligen tycker Gilljam att Centerpartiet inte gjort något för kvinnor under de år som vi varit en del av regeringen. Det finns mer att göra, men vi är stolta över de satsningar som gjorts på kvinnors företagande, införandet av Handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor, satsningarna på Nationellt centrum för kvinnofrid och också över satsningen på rehabgarantin, som innebär att den som är sjuk snabbare får rehabilitering. Detta berör många kvinnor. Så vi har gjort mycket och vi vill göra mer för att nå målet om ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar har samma möjligheter.

Inger Fredriksson ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och kandidat riksdagsvalet Sörmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar