onsdag 6 augusti 2014

Havet fel plats för plasten

Det fick bli ett pressmeddelande också. Det är ju ändå val...

"Havet fel plats för plasten

- Nedskräpningen av haven är naturligtvis ett jätteproblem. Men problemet ligger inte i det som flyter i land, utan i att det är så mycket plast och annat skräp i havet. Därför är inte lösningen att rensa stränderna. Lösningen ligger i att sluta använda havet som en allmän soptipp, säger Inger Fredriksson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Sörmland.

Den plast som vi ser är kanske ändå inte den allra farligaste. Minst lika farlig är den plast som vi inte ser. Mikroplast finns i olika produkter, exempelvis skönhetsmedel, för att få till en bra konsistens. Denna plast och annan som finfördelats av havet tas upp av olika djur i näringskedjan.

- Centerpartiet driver frågan om en giftfri vardag. Plast är en bra produkt, rätt tillverkad och på rätt plats. Vi kommer att fortsätta att jaga mikroplasterna som finns exempelvis i kosmetika. Miljöminister Lena Ek (C) har lyft frågan på EU-nivå för att få kommissionen att agera. En EU-policy bör utvecklas för att stoppa mikroplasterna vid källan, säger Inger Fredriksson.

- För mig och Centerpartiet är en giftfri vardag ett mål och som riksdagskandidat och sörmlänning är en av mina viktigaste frågor att arbeta för Östersjön, så att man kan äta fisk utan risk och bada utan sällskap med alger."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar