torsdag 21 augusti 2014

"Fler kor stärker ekonomin"

Inger Sköld skriver så bra om mjölkkornas betydelse för ekonomin och för landskapet. Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv och jag förstår varför Eskilstuna-Kuriren väljer att publicera det.

"Flen Svenska kor ger oss välfärd. Mjölkgårdarna ger arbete åt många, inte bara i själva ladugården.
Varje­ mjölkbonde bidrar till att skapa ytterligare fem jobb runt sig, till exempel maskinfirmor, byggfirmor, ­veterinärer, foderproducenter, konsulter, reparatörer och sist men inte minst kontrollanter, som har till uppgift att se till att djuren har det bra. Livsmedelsindustrin ger också en hel del arbetstillfällen.


De flesta av de ovan uppräknade kringföretagen finns på landsbygden. Tillsammans med andra produktionsgrenar inom lantbruket, servicenäring, ­turism med mera utgör mjölkgårdarna stommen i svensk landsbygd.


Om antalet kor ökade, skulle arbetstillfällena bli fler inom lantbruket med dess service, rådgivning och förädlingsindustri. Enligt LRF:s beräkningar skulle en satsning på att öka mjölkproduktionen i Sörmland kunna ge 1 126 arbeten. Det är en ansenlig mängd jobb. Dessutom skulle mjölkgårdarna omsätta 300 miljoner och betala in 88 miljoner i skatt. Skatt som skulle kunna användas i skolan, äldreomsorgen eller inom sjukvården.


Dessa extra jobb och ökade skatteintäkter kan skapas om Centerpartiets politik tillämpas i alla kommuner och landsting. Centerpartiet kräver att det ska vara tydliga krav på djurskydd i offentliga upphandlingar. I dagsläget är det så att kommuner och länsstyrelser utövar kontroll så att svensk lag följs vad gäller miljö och djurhållning på lantbruken. Det har Centerpartiet inget emot i sig, vår grundsyn är god miljö och bra djuromsorg. Men vi vill ha slut på dubbelmoralen. Vi vill att kommunerna även i sin upphandling köper livsmedel, som är framtagna på minst samma sätt som vad de svenska reglerna säger.


Fler kor och mer av andra betande djur i Sörmland skulle också innebära ett mer öppet landskap. En fröjd för ögat och positivt för den växande turismen, som ju även den ger många arbetstillfällen i vårt vackra landskap.


Inger Sköld


Bettna, före detta mjölkbonde"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar