Jag nådde inte riktigt ända fram. Kyrkofullmäktige valde, efter votering, att besvara motionen om att släppa in ungas röster i kyrkans beslut. Så här argumenterade jag för att motionen i stället skulle bifallas:
"Fullmäktigeledamöter och åhörare!
Det är viktigt att barn och ungdomar får höras i Svenska kyrkan och i vår församling. Barnen är på sitt sätt grunden i vår församling.
Men hur tar vi hand om deras röster? I barnkören, ja. I kyrkovalet, ja – om de är 16 år så får de rösta, men de kan inte bli valda.
FNs barnkonvention talar om barnens rättigheter.
Ett barn är varje människa under 18 år. Artikel 1
Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Artikel 3
Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad. Artikel 12
Barn har alltså rätt att bli hörda och Kyrkomötet beslutade hösten 2012 att besluten i hela Svenska kyrkan ska prövas genom barnkonsekvensanalyser. Men det där är, som jag skriver i motionen, mycket lätt så att det sker genom att vuxna bestämmer sig för vad som ett beslut kan få för betydelse för barn och ungdomar i stället för att våga fråga de som verkligen berörs av besluten.
Vi kan inte fråga alla barn och ungdomar som tillhör vår församling om vad de tycker. Men det kan vara rimligt att fråga dem som är med i vår verksamhet – att ge dem denna möjlighet. Kanske tycker de att det mesta är bra som det är, kanske har de nya idéer som skulle kunna få fler att söka sig till vår församling och bli aktiva.
Det här är en poäng med motionens förslag – att låta en ungdomspanel yttra sig över församlingens budget, att vi som styr församlingen skulle kunna få fram nya förslag och idéer för att säkra kyrkans framtid. Barnen är ju framtiden.
Men det finns också en annan finess med det hela. Vi får budgetmaterialet begripligt så att alla kan förstå vad det är som vi lägger pengarna på och varför vi gör det. Vill vi inte förenkla, vill vi inte göra budgeten begriplig?
Jag tycker alltså att motionen har missförståtts av kyrkorådet. Motionen kräver inte att barn och unga ska vara delaktiga i budgetprocessen på det viset som framställs i svaret. Det behöver inte vara märkvärdigare än att presentera budgeten i form av ”det här vill vi göra” och ”så här vill vi använda pengarna”, vad tycker ni om det? Utifrån vad gruppen tycker – yttrar – kan kyrkorådet och kyrkofullmäktige sedan fundera över om det går att få med synpunkterna i förslaget. Allt behöver inte kosta så mycket pengar, det kan i stället handla om att använda pengarna på ett annat sätt.
Det viktiga är att barnen får höras och att vi, som församling, tar vara på det engagemang och den klokskap som finns hos våra barn och ungdomar.
Därför yrkar jag att motionen ska bifallas."
Jag började som städhjälp
9 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar