tisdag 20 maj 2014

Giftfri vardag i hela EU

I dag är min artikel om Centerpartiets kemikaliekamp i EU införd i Katrineholms-Kuriren.

"Farliga ämnen finns i kläderna vi har på oss, elektroniken vi ständigt är nära, möblerna vi vilar i, maten vi äter och vattnet vi dricker.

En del av de giftiga ämnena vi utsätts för i vår vardag kommer inte från Sverige, utan från andra länder. Därför är en av de viktigaste frågorna för Centerpartiet i EU kampen mot farliga kemikalier.

Mellan 30 000 och 40 000 kemikalier tillverkas eller importeras inom EU i volymer över ett ton per år. För en stor del av dessa kemiska ämnen saknas fortfarande kunskap om hur de påverkar oss och om de är farliga för oss. Exempel på kemikalier som utsöndras från varor, och som vi människor kan få i oss, är mjukgörande ämnen som exempelvis går över från plastförpackningar till livsmedel eller läcker ut från plastleksaker.Flamskyddsmedel avges från datorer och tv-apparater till inomhusluften och fastnar i dammpartiklar som vi andas in. Barnen är särskilt utsatta eftersom de ofta vistas nära golvet där kemikalierna samlas i dammet.

Åtgärder på EU-nivå är det mest effektiva för att på riktigt fasa ut kemikalierna i vår vardag. Vi måste se till att få till ett landsöverskridande totalförbud mot hela Bisfenolalfabetet och andra hormonstörande ämnen. Vi måste också göra det lönsamt för företag att satsa på giftfria varor. Det kan vi göra genom att införa en skatt på farliga ämnen. För oss är det en självklarhet att det ska vara både möjligt och enkelt för oss konsumenter att ta reda på vilka kemikalier som finns i de produkter vi köper. Därför behöver 45-dagarsregeln, som innebär att tillverkande företag måste svara på konsumentens fråga om innehållet i produkten, utvecklas till ett slags kemikalie-FASS på EU-nivå där konsumenterna själva kan söka information utan att behöva kräva svar från producenten.

Mycket arbete behöver göras på såväl kommun- som på nationell nivå för en giftfri vardag. EU har ett viktigt uppdrag i detta arbete.

Centerpartiet vill se ett smalare men vassare EU. Det betyder att EU inte ska syssla med detaljstyrning och lägga sig i beslut som vi bäst klarar bättre här hemma. När det kommer till miljöfrågor, däremot, vill vi att EU ska lägga all sin styrka för att få till stånd landsöverskridande överenskommelser. Att slippa oron över att våra barn och vi själva inte utsätts för farliga ämnen i vardagen är en fråga om trygghet. Alla har rätt till en giftfri vardag.

Inger Fredriksson, kandidat i EP-valet för Centerpartiet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar