tisdag 25 februari 2014

Njet, ingen glasnost om styrsystemet

Nej, det gick inte att omvända Socialmoderaterna när det gällde revideringen av Katrineholms kommuns styrsystem. De stod stadigt kvar vid sin position och lyssnade inte till oppositionens försök att föra in mer siffror i underlaget för att göra det tydligare.

Så här argumenterade jag för att en förändring behövdes:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter och åhörare!

Ja, så är vi här igen – med förslaget till en revidering av styrsystemet. Visst har det gjorts förbättringar från när systemet infördes, men det är inte tillräckligt. Det som Centerpartiet och övriga i oppositionen krävde vid vår återremiss var att styrsystemet skulle tillföras en ökad ekonomisk styrning.

En del kommer kanske ihåg att Centerpartiet motionerade om ett nytt styrsystem. Vi fick inte igenom motionen, eftersom en revidering skulle göras av styrsystemet. Vår poäng med motionen var att Katrineholms kommun måste ha ett styrsystem som också fungerar i sämre tider. Det måste vara ett styrsystem som stödjer ekonomisk uppföljning in till sista raden.
Kommunchefen gör en enkel utredning av ärendet och konstaterar att det inte finns några hinder att lägga till det samt att det är upp till varje nämnd att besluta över detaljeringsgraden i redovisningen.

Vi tycker inte att det räcker. För att vi i kommunstyrelsen och slutligen här i kommunfullmäktige ska kunna ta ansvar och ha en helhetssyn måste vi ha en djupare kännedom om delarna. Det går inte då att varje nämnd och förvaltning kan göra lite som den tycker.

Vi har som förtroendevalda alla ett ansvar inför kommuninvånarna. För att vi ska kunna ta det ansvaret krävs det också siffror som ärligt beskriver verkligheten och som visar vilka avvägningar som behöver göras för att nå en ekonomi i balans.

Vi anser därför fortfarande att det ska finnas en tydligare ekonomisk styrning i budget- och planeringsdokumentet och yrkar därför avslag på kommunstyrelsens förslag."

Så i dessa "post OS"-tider - Njet, ingen glasnost om styrsystemet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar