onsdag 3 augusti 2011

Allemansrätt - rätt eller orätt?

I dag skriver Jan Larsson, krönikör i Katrineholms-Kuriren, om allemansrätten. Han tar i krönikan parti för alla utom LRF och möjligtvis miljöminister Andreas Carlgren.

Frågan är inte fullt så enkel. Den översyn som Naturvårdsverket nu gör ska se om det behövs förtydliganden eller andra förändringar av allemansrätten. Det är en viktig förmån som vi har och den ska vi vara rädda om. Men vi kan heller inte låta allemansrätten överutnyttjas så att naturen far illa. Det är heller inte rätt att sätta upp staket och bommar.

Det är en viktig avvägning som måste göras när tiderna har förändrats. Det handlar inte bara om bär, utan lika mycket om organiserad turism på annans mark. Och om okunskap om vad som ingår i allemansrätten.

1 kommentar:

  1. Håller med dig om att krönikören är väl ensidig. Egendomsintrånget är ju svårt att helt bortse ifrån. Det verkar som problemen egentligen startade först när man rättsligt försökte definiera allemansrätten. Egendomligt nog kanske det vore bättre att slopa LAGEN om allemansrätt (inte allemansrätten i sig). Har skrivit om det här: http://hansaberg.wordpress.com/2011/07/31/den-heliga-allemansratten/
    mvh/Hans

    SvaraRadera