tisdag 31 mars 2009

Rättare bli ritare

Imorgon, den 1 april, invigs EWK-muséet på Arbetets muséum i Norrköping. Det är mer på allvar än skämt, även om Ewert Karlsson ofta tecknade med humor i sina politiska bilder.

Jag är själv med i EWK-sällskapet och har fått en egen inbjudan till de aktiviteter som ordnas efter inbjudan. På något sätt kommer jag att bese utställningen.

Jag har haft förmånen att träffa EWK i hans hem i Huddinge för omkring tio år sedan. Uppgiften var då fotografens och anledningen var att EWK ritat Centerpartiets alla hövdingar i kronologisk ordning. Teckningen såldes som en litografi via medlemstidningen.

Ewert hade drabbats av en stroke, men hade ändå hämtat sig så mycket att han kunde rita en anka "med fel hand". Det var imponerande gjort att på nytt fatta pennan.

Imponerade gjorde också de verk som hängde på väggarna, ändå var de bara en bråkdel av alla konstverk som han åstadkommit och ibland prisats för.

Den som har möjlighet uppmanar jag definitivt att besöka muséet. Det är han väl värd, bondsonen som skulle bli rättare, men som i stället fann det rättare att bli ritare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar