tisdag 10 mars 2009

Äta fisk utan risk

I går presenterades en uppmärksammad undersökning, där unga killar ätit fisk en till två gånger i veckan och efter några år testats i Pliktverkets intelligenstester. Resultatet blev att fiskätarna presterade bättre i testerna.

Om man ska bena ut det hela, så är slutsatsen att man blir intelligent av att äta fisk. Men då måste det gå att äta fisk utan risk. Fortfarande är Livsmedelsverkets råd till pojkar och flickor samt kvinnor som vill bli gravida att inte äta strömming, vildfångad lax och öring som kommer från Östersjön mer än ett par gånger per år. Detta för att inte utsätta sig för onödiga halter av dioxin och PCB, som lagras i kroppens fettvävnad.

Självklart är det så att vi måste kunna äta fisk utan risk, särskilt när fisk i övrigt är så nyttigt. Det betyder att vi måste se till att Östersjömiljön blir giftfri. Det kommer att ta tid. EU är här ett redskap för att samordna gränsländernas åtgärder. Låt därför EP-valet bli en fråga om Östersjömiljön. Låt din röst bli en röst för Östersjön.

2 kommentarer:

  1. Har arbetat med fisk ( rökmästare ) och övrig livsmedelsproduktion hela mitt arbetsföra vuxenliv.

    Och har hört den ena rapporten efter den andra, där det alltid är fisk och fiskindustri som är farligt.
    - aldrig kött/chark, konstigt ?

    Men kan du föra talan Östersjön och den förtvinade verksamhet som fortfarande existerar så får du i alla fall min röst.
    - bättre att börja odla fisk istället !

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Jag ska göra mitt bästa för att föra in Östersjön i Euoropaparlamentet.

    Igår presenterade enmansutredaren Håkan Larsson sin fiskodlingsutredning. Jag räknar med att återkomma till denna.

    Inger

    SvaraRadera