lördag 28 mars 2009

Kyrkligt engagemang

Under större delen av dagen har jag varit på en kyrklig konferens här i Katrineholm. Den var på bekvämt gångavstånd, i Sandbäcksgården, vilket ju också det är en fördel.

Syftet med dagen var bland annat att fastställa Centerpartiets valsedel inför valet till kyrkomötet 20 september i höst. Listan blev bra och toppas av två kyrkomötesveteraner, Sten Elmberg, Strängnäs, och Gerd Gullberg-Johnson, Örebro. Från Katrineholm bidrar vi med Ulrika Pärnaste, Julita, Barbro Claesson, Björkvik, Örjan Lindgren, Bie, Bertil Carlsson, Sköldinge, och Leif Åhlin, Lerbo (även om det står Södertälje i adressen, så är en Lerbobo alltid en Lerbobo).

Dessutom höll professor Ann-Sofie Ohlander, precis som väntat, ett mycket engagerat och intressant föredrag om Märta Lejon och hennes arbete för att öppna prästämbetet även för kvinnor.

Det är tyvärr fortfarande ett kontroversiellt ämne med kvinnliga präster. Både Sten Elmberg och Gerd Gullberg-Johnson kunde vittna om hur motståndet lever vidare, även bland kyrkomötesombuden från andra nomineringsgrupper.

Centerpartiets ställning är dock glasklar - det finns inget utrymme för kvinnoprästmotstånd i Svenska kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar