fredag 20 februari 2015

Kriminalisera mobbning

Insändaren om mobbning var införd i Sörmlandsbygden igår och är med i ett "mobbningspaket" i Katrineholms-Kuriren idag. Här följer insändaren i sin helhet:

"Mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling är allvarliga samhällsproblem som drabbar både våra barn och unga i skolan, men även vuxna på arbetsplatser.

Mobbning består ofta av olika brott som förtal, ringa misshandel, skadegörelse och liknande, där brotten var för sig inte straffas så hårt. Men för den som drabbas handlar det oftast om en lång plågotid. Centerkvinnorna och Centerpartiet vill därför att mobbning ska kriminaliseras.

Mobbning är tyvärr inget nytt vare sig på skolor eller på arbetsplatser. Det som är nytt är att med den nya tekniken kan mobbningen pågå dygnet runt. Det finns inte längre någon fredad zon. Detta gör det än viktigare att ta nästa steg för att kriminalisera mobbning.

Centerkvinnorna och Centerpartiet kräver att mobbning kriminaliserar på liknande sätt som brottet grov kvinnofridskränkning. Det är alltså en samlad bedömning som ska ligga till grund för straffet. Vi vill se stärkta sanktioner mot skolor och arbetsgivare som väljer att blunda för mobbningen. Dessa krav bör föras in i skollagen och i arbetsmiljölagen.

Men hårdare straff räcker naturligtvis inte. Vi måste på alla plan se till att förebygga och förhindra mobbning på arbetsplatser och skolor. Mobbning ska aldrig accepteras.

Inger Fredriksson
Stora Malms Centerkvinnor"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar