tisdag 14 januari 2014

Ungdomars kompetens stärks

Roger Tiefensee och Annika Qarlsson, båda riksdagsledamöter för Centerpartiet, skriver i dag om yrkesintroduktionsanställningar i Katrineholms-Kuriren. Eftersom artikeln är låst av tidningen, så kan jag inte länka till den, men här följer artikeln i sin helhet:

Jobben och ungdomsarbetslösheten är den enskilt viktigaste frågan för Sverige och i detta är sänkta trösklar in på arbetsmarknaden och jobbskapande i företag fundamentalt. I dag stängs oacceptabelt många ungdomar ute från arbetslivet. Regeringen har därför beslutat om stöd för yrkesintroduktionsanställningar, så kallade YA-jobb. Förslaget, som träder ikraft den 15 januari 2014, handlar om att ungdomar utan tidigare erfarenhet i yrket erbjuds handledning och utbildning under en del av arbetstiden. Anställningarna sker inom ramen för den svenska modellen med avtalsenliga löner och villkor. En del av arbetstiden används för utbildning och handledning och är då inte lönegrundande. På så sätt kan företagens kostnader sänkas samtidigt som ungdomarnas kompetens stärks och de blir mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Detta är en reform som Centerpartiet har arbetat länge med att få på plats. Vi har mött hårt motstånd från såväl fackförbund som den politiska oppositionen, men har hela tiden varit övertygade om detta är rätt väg att gå för att skapa en mer hållbar arbetsmarknad. Därför gläds vi över att se hur tidigare hårdföra kritiker nu välkomnar reformen.

Den reform som nu sjösätts kommer att minska arbetsgivarens kostnad med mer än 10 000 kronor i månaden. En ung anställd, som i dag kostar nästan 21 000 kronor i månaden, kommer framöver att kosta under 9 000 kronor i månaden för arbetsgivaren. Stödet till arbetsgivaren ges i form av lönesubvention och ekonomiskt stöd för handledning om 2 500 kronor per anställd och månad. Detta för att skapa utrymme för arbetsgivaren att avsätta tid för handledning och att uppnå tillräcklig kompetens. Till detta ska också nämnas att regeringen gör det billigare att anställa genom ytterligare sänkta socialavgifter för personer under 23 år. När vi nu minskar kostnaderna för företagen kommer fler av dem att ha råd att anställa.

Att bygga upp ett system för YA-jobb är ett långsiktigt arbete som tar tid. Den här satsningen ska gälla under en treårsperiod och uppskattas kunna omfatta, när det väl är etablerat, cirka 30 000 anställda per år. Detta beslut är en mycket viktig del i Centerpartiets och alliansens politik att underlätta övergången från utbildning till arbete för unga. När företagen tar sitt ansvar och nyttjar denna förmån öppnas dörren upp för många unga och oerfarna, och vi har ännu ett effektivt verktyg för att bryta den höga ungdomsarbetslösheten.

Annika Qarlsson, (C) arbetsmarknadspolitisk talesperson

Roger Tiefensee, (C)

Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar