onsdag 22 januari 2014

Socialmoderaterna ger oss rätt

Jo, visst kvällen sen i måndags och sedan var det tidig morgon igår. Jag hann inte riktigt sköta min blogg ordentligt.

Bland alla ärendet som fanns på dagordningen, så fanns det revidering av budget. Ärendet handlade om att Katrineholms befolkning ökat, så att statsbidraget (skatteintäkterna) också kommer att öka. Ökningen delade majoritetens Socialmoderater ut till vård- och äldreomsorgen, vilket vi från Centerpartiet, tillsammans med Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna ville göra redan när budgeten fastställdes.

Här följer mitt anförande:

"Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare!

Det här ärendet är knepigt. Kommunfullmäktige antog en budget 19 november utifrån de förutsättningar som fanns då. Socialmoderaterna i majoriteten ville inte erkänna att det fanns ett större behov inom vård- och omsorgsnämnden än vad som tilldelades dem.

Centerpartiet och Folkpartiet liberalerna samt Kristdemokraterna hade lagt till fem miljoner till ramarna för att få fler händer i vården, något som behövs för att möta behoven.

Ungefär tre veckor senare ger samma Socialmoderater i kommunmajoriteten oss rätt – det behövs mer pengar till äldreomsorgen!

I sak är det bra att det blir mer pengar för att täcka behoven, men det ska inte vara så att en ansvarsfull kommunledning upptäcker resursbrist som av en slump och hittar pengar som kan användas för att täcka hålen. Det borde kunna vara rätt prioriteringar som görs från början – behoven har ju inte förändrats på så kort tid.

Centerpartiet står fast vid de prioriteringar som vi gjorde vid budgetmötet i november och vi tillför därutöver de fem miljoner som nu ställts till förfogande. Vi vet att de behövs och kommer att göra nytta.

Däremot tycker vi illa om det trixande med siffror som hela denna revidering har satt igång. Det är inte bra att hela budgeten behöver räknas om och nya beslut fattas i kommunstyrelsen en månad efter att kommunfullmäktige antagit den senast och att fullmäktige två månader senare tar om den på nytt.

Att befolkningen har ökat, vilket ger ökade statsbidrag, är positivt, men det skulle inte behöva sätta igång denna process.

Jag yrkar bifall till Centerpartiets, Folkpartiets liberalernas och Kristdemokraternas reviderade Övergripande plan med budget 2014-2016."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar