tisdag 14 januari 2014

Har Katrineholm koll på äldrematen?

Det fick bli en interpellation om äldrematskollen i Katrineholm, alltså om kommunen vet något om hur de svarta lådorna landar, när de har passerat dörren in till dem som har beställt matleveransen.

Här följer interpellationen i sin helhet, som jag ställer till ansvarig politiker i Katrineholms kommun:

"Interpellation till Service- och tekniknämndens ordförande Johan Hartman (M)

Har Katrineholm koll på äldrematen?

Sveriges Television har uppmärksammat kvaliteten på den mat som kommunerna levereras hem till framförallt äldre. Det handlar i klartext om ”de svarta lådorna”. I tidigare inslag har innehållet ifrågasatts och nu har turen kommit till om kommunerna har koll på vad som levereras och konsumeras.

SVT nyheter skickade i december 2013 ut en enkät till landets kommunchefer med frågor om vilken matservice som erbjuds, om maten är näringsberäknad och om det finns något kontrollsystem för att maten verkligen äts upp.

Frågorna är viktiga, eftersom matens betydelse för hälsan inte fått samma uppmärksamhet som medicinernas påverkan där uppföljningen sker genom medicingenomgångar. Om det är så att kommunen saknar kontroll på detta, så kan det innebära att äldre även med kommunal matservice blir undernärda och i behov av mer sjukvård.

Jag vill därför fråga Johan Hartman följande:

Har Katrineholm svarat på enkäten?

Beräknas näringsinnehållet i äldrematen i de lådor som levereras?

Vilken uppföljning görs av hur mottagarna använder lådorna?

Katrineholm 13 januari 2014

Inger Fredriksson, Centerpartiet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar