fredag 24 januari 2014

Centerkvinnorna tar strid för jämställda pensioner

Hjulen snurrar fort även efter Julen...

I onsdags var det årsmötespremiär, då jag var med på Gnesta Centerkvinnors årsmöte. Det blev livliga diskussioner, inte minst om det förslag till jämställda pensioner, som nu är ute på remiss bland landets Centerkvinnoavdelningar.

Inför mitt besök gjorde jag följande pressmeddelande:

Inger Fredriksson, ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse:

Vi ska ta strid
för jämställda pensioner

- Trots att mycket har hänt för att öka jämställdheten, så är vi långt från i mål. Om dagens utveckling får fortsätta, så kommer antalet kvinnor som får lägre pension än vad män får att öka. Så kan vi inte ha det. Centerkvinnorna tar striden för jämställda pensioner.
Det sa riksdagskandidaten och ledamoten av Centerkvinnornas förbundsstyrelse Inger Fredriksson, när hon medverkade vid årsmötet med Centerkvinnorna i Gnesta.

Kvinnor och män ska ha samma möjlighet till ekonomisk självständighet. Det är ett av målen i Centerkvinnornas jämställdhetspolitiska program. En av delarna för att nå självständighet är se till att pensionen också blir rättvis. Centerkvinnorna har under 2013 haft en arbetsgrupp som tagit fram skarpa förslag för att nå jämställda pensioner. De 38 förslagen diskuteras nu för fullt bland Centerkvinnornas medlemmar inför beslutet på förbundsstämman i april.

- I vårt förslag vill vi höja garantipensionen, som den pensionär får som haft inga eller mycket låga inkomster under yrkeslivet. I gruppen som får garantipension idag är 85 procent kvinnor. En höjning har alltså oerhört stor betydelse för dagens kvinnor för att göra vardagen lättare, säger Inger Fredriksson.

- Vi måste utjämna orättvisorna mellan kvinnor och män under de år som pensionen tjänas in. Här handlar det bland annat om att kommuner och landsting måste ta sitt ansvar som arbetsgivare för jämställda löner och rätten till heltid. Här behövs också en jämställd föräldrapolitik, så att ansvar för barn och hemarbete fördelas på ett rättvist sätt.

- Det måste till en politisk förändring för att utjämna dagens skillnader. Centerkvinnorna är beredda att gå i täten och ta strid för jämställda pensioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar