tisdag 15 oktober 2013

Svenska kyrkan får kvinnlig ärkebiskop

I dag blev det klart att Antje Jackelén blir ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. Hon blir därmed första kvinnan i Sverige att ha detta ämbete.

Jag är mycket glad över detta, både som Centerkvinna och som bohuslänning i exil. I Bohuslän, alltså i Göteborgs stift, har kvinnomotståndet varit starkt. Nu borde det vara begravt för tid och evigheter.

Centerkvinnorna har mycket länge tagit strid för att kvinnor skulle kunna få vigas till präster och tjänstgöra precis som män. Märta Lejon, som var med vid bildandet, tog sig an frågan med så stort allvar att hon läste teologi för att ordentligt sätta sig in i frågan och kunna vara en fullvärdig medlem i utredningen om kvinnor skulle kunna bli präster.

Det känns som om Märta Leijon skulle ha varit stolt i dag.

1 kommentar:

  1. Det är dags att få in lite ny luft i sveriges religiösa sammanhang. Det är välkommet att Antje välkomnar mer förståelse mellan olika religioner och står för en ökad acceptans. Tycker du att det var ett bra val? jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3635/ar-du-nojd-med-sveriges-nya-arkebiskop

    SvaraRadera