Riksdagsledamot Fredrik Olovsson skriver krönikor i lokaltidningen, Katrineholms-Kuriren. I dagens krönika, som jag i all hast inte kan hitta på nätet, skriver han om friskolor. Friskolorna dras över en kam och är bara ute efter att tjäna pengar och sedan gå i konkurs och lämna över skulden till kommuner och stat att betala.
Ungefär så låter det i texten.
Om bara kommunen tog över, så skulle allt bli bra.
Men hur är det egentligen? Hur ser det ut i Fredriks hemkommun Katrineholm, där friskolorna först har fått tillträde för ett fåtal år sedan? Och där Socialdemokraterna styrt alldeles för länge och den senaste mandatperioden med hjälp av Moderaterna.
Jo, den kommunala skolan levererar inte. Nja, den levererar, men inte resultat. Meritpoängen sjunker.
Borde då inte analysen vara att titta på resultat, i form av studieresultat, innan friskolorna dödförklaras?
Kan någon vara nöjd med en skola - kommunal eller fristående - som inte klarar av sitt uppdrag?
Jag kan förstå att det kan vara stötande med ägare till friskolor som finns i ett skatteparadis någonstans och som kan ta ut vinst på skolbolagens verksamhet. Men om dessa skolor har god undervisning som visar sig i duktiga elever, var är då problemet?
Jag är övertygad om att det behövs fler skolformer för att utmana den kommunala skolan och att fokus måste läggas på eleven. Ingen elev ska få lämna grundskolan utan fullständiga betyg och utan att ha fått det stöd som han eller hon behöver för att nå dit.
Att ägna kraften åt företagsformen är att ha fel fokus.
Jag började som städhjälp
9 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar