Njet, det går inte att införa små förändringar för de äldre i kommunen. Kommunfullmäktiges majoritet i Katrineholm, sa i måndags nej till min och Anita Karlssons motion om att införa gränslös äldreomsorg. Eller rättare sagt, motionen önskade att Katrineholms kommun skulle ta upp frågan i den gemensamma nämnden.
I debatten sa jag följande:
"Det här är en motion som majoriteten totalt har missförstått. Vi ville, från Centerpartiets sida, med motionen få igång ett samarbete mellan Sörmlands kommuner om äldreomsorgen för att den som behöver en plats på ett boende eller behöver hjälp från hemtjänsten ska kunna få det från den kommun som ligger närmast ”hem” eller närmast personens anhöriga.
Det kan inte handla om så många personer, men möjligheten ska finnas.
Vi politiker är valda av medborgarna för att föra deras talan. Vi är valda för att göra samhället bättre. Här tar vi, med vår motion från Centerpartiet, de äldres och de anhörigas parti. Vi vill att den som behöver en korttidsplats eller ett boende på lite längre tid ska kunna få besök oftare. Det är därför som vi föreslår detta. Vi vet att det finns och funnits behov. Det berör inte så många, men för dem det gör det, kan det göra stor skillnad.
Det här handlar om att vi ska våga vara mänskliga och försöka göra saker och ting bättre. Kan man samarbeta över LANDSGRÄNSEN som i Jämtland, nog borde vi kunna samarbeta inom LÄNSGRÄNSEN i Sörmland?
Vi vill göra det möjligt genom att ta upp frågan i den gemensamma nämnden. Det är inget stort krav eller svårt beslut – det handlar om att få upp frågan till diskussion mellan kommunerna och försöka få till ett avgörande, att göra det möjligt att lösa äldreomsorgen praktiskt för alla berörda.
Bifall till motionen!"
Majoritetens argument mot motionen, framförda av Monica Johansson (S), var allt från: "de kan redan välja" till "de får flytta till den kommun de vill, det finns inget förbud".
Ja, det är lite olika som jag brukar säga.