lördag 21 januari 2012

Viktigt våga ifrågasätta satsningar

I torsdags var jag i Kungsbacka på besök och gjorde följande uttalande i ett pressmeddelande:

- Får pojkar och flickor samma möjligheter att kunna förverkliga sig själva och sina drömmar? För oss Centerkvinnor är det viktigt att våga ifrågasätta och påverka satsningar, så att inte någon grupp glöms bort, säger Inger Fredriksson, ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse.

Inger Fredriksson besökte Kungsbacka kommun och dess fritidskontor för att se hur kommunen arbetar med jämställd fritidsgårdsverksamhet, för att senare under kvällen medverka vid Kungsbacka Centerkvinnors årsmöte. Centerkvinnorna, som är Sveriges största politiska kvinnoförbund, har ett tydligt jämställdhetsfokus i sitt arbete.

- Centerkvinnornas mål är ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar har samma grundförutsättningar att förverkliga sig själva och sina drömmar. Jämställdhet är en förutsättning för en rättvis fördelning av resurser i samhället. Våra värderingar bär vi med oss genom livet. Det är därför väldigt viktigt att också fritidsaktiviteterna är jämställda och resurserna rättvist fördelade, säger Inger Fredriksson.

- Vi behöver alltid använda välputsade genusglasögon. Nyligen uppmärksammades en innebandytränares kvinnoförnedrande språkbruk, när han skulle förklara speltaktiken. Sådant ska aldrig accepteras. Idrottsrörelsen har ett stort ansvar för jämställdheten. Vi politiker ska skapa förutsättningarna, men vi kan inte klara allt.

- Centerkvinnorna anser att vi måste fråga oss själva vad vi är beredda att förändra i vårt liv för att samhället ska bli mer jämställt. Det är mycket som vi kan påverka i vår vardag varje dag. En viktig uppgift är att våga ifrågasätta satsningar om de verkligen bidrar till ett jämställt samhälle. Här har Centerkvinnorna en fortsatt viktig uppgift, säger Inger Fredriksson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar