måndag 9 januari 2012

Moral eller omoral?

Kristdemokraterna skakades i julhelgerna (ja, nu kanske jag tog i något) av att Göran Hägglunds närmaste man och stabschef Henrik Ehrenberg hade ägnat sig åt att anonymt kommentera Hägglundkritikernas blogginlägg.

Att partier har "gerillor" som kommenterar allt och alla är inte ovanligt. Det ovanliga den här gången var vem det var som gjorde det. Ehrenberg har dock både bett om ursäkt samt fått lämna sin post.

Nu skrivs nästa kapitel. Hur kom det sig att Ehrenberg blev påkommen?

Jo, ytterligare en partibroder (?) tipsade bloggarna om att kolla upp från vilken IP-adress inläggen var sända från och se, då var inte inläggen så svåra att spåra!

Men är det lämpligt att göra så? Är det moraliskt eller omoraliskt att efterforska en anonym källa?

Ingvar Svensson, kristdemokrat, före detta riksdagsledamot, före detta ledamot av Konstitutionsutskottet, före detta grundlagsutredare och före detta partisekreterare samt ledamot i Yttrandefrihetskommittén, ger sig in i den interna diskussionen och ifrågasätter just det lämpliga i att jaga IP-adresser.

Frågan är onekligen pikant. Den pekar på att allt som är möjligt att göra, faktiskt inte alltid ska göras. Skillnaden måste avgöras av det egna omdömet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar