tisdag 17 januari 2012

Inga ändrade planer för Stora Djulö

Nej, det gick inte att flytta majoriteten en millimeter, när det gäller den fördjupade Översiktsplanen för Stora Djulö i Katrineholm.

Kommunfullmäktiges socialmoderater röstade ja till planen utan att flytta ett kommatecken.

I mitt försvarstal för att bevara åkermarken på Djulö gärde och stoppa byggandet på naturområdet öster om Furuliden framhöll jag följande:

"I valrörelsen 2010 höll byggandet av bostäder på Djulö gärde och i det populära, natursköna strövområdet mellan Furuliden och Skogskyrkogården på att bli en avgörande valfråga. Hela Djulöområdet ligger många Katrineholmare varmt om hjärtat. Inte minst är Djulörondan populär, där man kan följa naturens skiftningar och det vackra, böljande jordbrukslandskapet. Det fanns personer då som var beredda att krama träd för att protestera och förhindra att naturskogen vid foten av Åsen bebyggdes.

Från Centerpartiets sida har det inte rått någon tvekan om var vi stod och var vi står i frågan om bebyggelen. Vi lämnade in våra synpunkter på det olämpliga i att bebygga Djulö gärde och naturområdet intill under utställningstiden i augusti 2010. Vi tog i vårt svar upp vikten av att bevara det stadsnära jordbrukslandskapet, som för många Katrineholmare är en viktig grön lunga. Vi pekade dessutom på troliga fornlämningar i området och, framförallt på de radonrisker som beskrivs i planen vid bebyggelse på den föreslagna platsen. Radonriskerna avfärdas i det förslag som kommunfullmäktige nu ska ta beslut om med att ”de går att åtgärda i byggskedet”.

Vi har följt upp synpunkterna vid byggnadsnämndens sammanträde och vid kommunstyrelsens sammanträde föreslog vi att planen skulle arbetas om, så att bostadsbebyggelsen på Djulö gärde öster om Furuliden utgår.

Det yrkandet står vi fast vid, och kan lägga det skriftligt på nytt, om så krävs.

Centerpartiet står fast vid att det är olämpligt att bygga bostäder där, både för att det förstör det natursköna skogspartiet och för att det framtida jordbruket på Stora Djulö äventyras. Dessutom skulle ett fastställande av planen, som den ser ut i dag, ytterligare späda på politikerföraktet, när väljarna ser att politiska företrädare av vissa partier har två sorters politik – en före valet, för att vinna väljare, och en efter. Dubbelmoral är inte dubbelt så bra.

Lyssna därför till opinionen och skicka tillbaks planen för omarbetning, enligt Centerpartiets förslag.

Det finns andra platser att bygga på."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar