måndag 31 januari 2011

Stadgar som tål regerande

Jag lovade återkomma till Centerpartiets valanlysgrupps rapport. Det får bli i små portioner, eftersom det är ett ganska omfattande material som har presenterats.

Det gjordes en hel del rätt och en del fel under valrörelsen. Det är inget som gruppen försöker ducka för. En del av det som blev fel går att rätta till, om än att det tar lite tid. Men tid har man, alldeles direkt efter ett val.

Ett av felen var att Centerpartiet inte har stadgar som tål att Centerpartiet sitter med i en regering. Stadgarna är antagna för ett parti i opposition.

Det jag menar är att när partiordföranden blir minister, då fungerar inte den arbetsmodell med ett Verställande Utskott, VU, som Centerpartiet valt. Då behövs det fler tydliga och utpekade ledare som kan gå in och ta hand om partiarbetet medan partiordföranden med självklarhet arbetar som minister och chef över ett departement.

Valanalysgruppen föreslår att detta rättas till genom att Centerpartiet på nytt tillsätter en eller flera viceordförande.

Detta är viktigt, för ett parti måste ha stadgar och arbetsordning som fungerar vid alla tillfällen som kan uppstå i en demokrati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar