torsdag 20 januari 2011

Spelregler fastställs före match

Vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm fanns det än en gång anledning att ta till sportspråket, för att - om möjligt - få den nya majoritetens ledare Dahlström och Härnström, (S) och (M) att förstå vad som menas.

Frågan som var uppe på dagordningen var Alliansens motion om att tillsätta en arvodeskommitté för att ta fram spelreglerna för den politiska organisationen i god tid före valet.

Så här sa jag i debatten:

"Det här är en viktig motion. Det handlar om de politiska spelreglerna och om vem som dömer av dem. Det är, för att tala sportspråk som kanske är lättare att förstå för en del, viktigt att komma överens om spelreglerna före match i stället för efter och att också ha en domare klar innan matchen i stället för att låta spelarna avgöra själva."

Och:

"Det är inte rimligt att samma politiker som berörs av förslagen ska bereda dem. Det behövs en arvodesberedning."

Frågan handlar om att viktiga principer ska vara fastlagda före ett val, det ska vara spelregler uppgjorda före "match", spelregler som håller oavsett lag och spelare.

Men argumenten bet inte, trots att Moderaterna skrivit under motionen. Nu var de mot den, tillsammans med Socialdemokraterna.

Vissa principer är det tydligen bäst före datum på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar